Picassova keramika se po 40 letech našla v Uzbekistánu

Portrét Pabla Picassa, ilustrační foto

Portrét Pabla Picassa, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Keramika, jejímž autorem je slavný španělský malíř Pablo Picasso a která upadla v zapomnění, byla náhodně objevena v depozitáři uměleckého muzea v Taškentu, píše agentura AFP. Před 40 lety ji této bývalé sovětské republice ve střední Asii darovala Francouzská komunistická strana.

„Pátrali jsme v depozitáři po ruském porcelánu, abychom jej vystavili v sále věnovaném ruské avantgardě. A náhle jsme objevili Picassovu keramiku,“ uvádí jedna z organizátorek expozice Gulčehra Achunovová.

Tato kolekce, vystavovaná až do 10. ledna příštího roku, zahrnuje desertní talířky, dekorativní podnosy a nádoby, kde jsou zastoupeny oblíbené motivy slavného umělce, jako je holubice, tvář ženy či hlava býka.

Pablo Picasso se do keramiky pustil ve 40. letech a vytvořil stovky předmětů ve své hrnčířské dílně Madoura ve Vallaurisu na jihu Francie. Loni v červnu prodala dražební síň Christie's kolekci jeho keramiky a dalších předmětů za 12,6 milionu dolarů (asi 226 milionů Kč).

Keramiku nalezenou v Uzbekistánu darovala před 40 lety Francouzská komunistická strana, sdělil představitel muzea Mirfajz Usmonov. Podle dokumentů šlo o dar Nadii Légerové jménem Institutu Maurice Thoreze patřícího francouzským komunistům. Nadia Léregová narozená v Bělorusku byla manželkou významného francouzského malíře Fernanda Légera, Picassova přítele. Oba muži se účastnili komunistického hnutí a byli přáteli šéfa francouzských komunistů Maurice Thoreze.