Podaření Borgiové vracejí na obrazovku poctivé intrikaření

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: hbo

Poté, co televizní společnost Showtime odpískala Tudorovce, snažila se najít adekvátní náhradu. A na pomoc jí přispěchal slavný irský režisér Neil Jordan (Hra na pláč, Ondine) s projektem o slavném rodu evropského středověku – Borgiích. Díky tomu vznikl vydařený seriál, jehož první řadu bude od zítřka vysílat česká HBO.

Mohlo by se zdát, že Borgiové jsou pouhou variací historizujících amerických seriálů, které v posledních letech prožívají boom. Je tomu tak, ale jen při prvním pohledu. Jako ostatní seriály i Borgiové sázejí na velkolepou, spíše filmovou výpravu, kostýmy a herecké hvězdy v čele se skvělým Jeremym Ironsem v roli Rodriga Borgii, pozdějšího papeže Alexandra VI. Očekávatelné jsou také mnohé erotické scény a spousta násilí, které jsou v obdobných dílech už bohužel povinností. Borgiové se však navzdory všemu pozlátku mnohem blíží klasicky pojímaným dějinám, než tomu bylo v Tudorovcích či Římu. A to je sympatické.

Borgiové na scénu vracejí především politické intrikaření, pletichy a také „rodinnou“ politiku – tedy vnímání evropské politiky jako práci se sňatky. Ale vše je to kořeněno pikanterií, že celý rod je tvořen levobočky. Papež Borgia de iure nemá potomky, přesto zde máme Lucreziu Borgiu, která si musí vzít mocného šlechtice pro udržení Alexandra na papežské stolici. Silnou pozici má také kardinál Cezare Borgia, s nímž zmítá vatikánská politika i city k ženám. Právě on se stává šedou eminencí papeže a spolu s perfektně napsanou postavou zabijáka Micheletta vykonává špinavou práci.

Právě schopnost držet se dějin a zároveň přijít s perfektními charaktery je jedno z největších vítězství Borgiů. Tomu samozřejmě napomáhají i herečtí představitelé. Další výhrou seriálu pak je vskutku dechberoucí vizuální stránka. Kamera si pohrává v exteriérech i v úchvatných interiérech, k tomu se přidávají atraktivní kostýmy a vše dohromady vytváří podívaná, z níž by si čeští televizní tvůrci měli konečně vzít ponaučení. Na druhé straně Borgiové jsou až příliš usedlí, ničím příliš nepřekvapují. A to je pro ty opravdu nejlepší seriály nepostradatelná ingredience. Připomeňme Dextera, Ztracené či Anděle v Americe. Jistě, u historického seriálu držícího se dějinných skutečností asi těžko hledat nový přístup. Ale za pokus to stojí, Baz Luhrmann také dokázal natočit Romea a Julii jako nikdo před ním. Uvidíme, jak dopadnou konkurenční Borgiové, které pro evropskou koprodukci vymyslel Tom Fontana.

Borgiové

(historický, Kanada / Irsko / Maďarsko, devět epizod)
Hlavní tvůrce: Neil Jordan
Hrají: Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Graingerová
Premiéra: zítra na HBO ve 22 hodin
Hodnocení: 70 %

Americké televize přepisují evropské dějiny

Císař Augustus (2005)

Televize: ABC Nepříliš vydařený výlet do antického Říma, který je pro americkou popkulturu bohatou studnicí atraktivních příběhů již desítky let (viz Ben-Hur).

Řím (2005–2007)

Televize: HBO Sex, intriky a násilí, v seriálu Řím tento model definitivně potvrdil svou platnost a nejpozději od té doby se stal pro produkci HBO stěžejní tvůrčí metodou.

Tudorovci (2007–2010)

Televize: Showtime Vizuálně a herecky perfektní seriál vykreslující vládu Jindřicha VIII. a jeho trable se šesti ženami. Trable, z nichž vzešel klíčový rozkol evropských církevních dějin.