První ryze akustický projekt Tori Amos

Dynamika a barvy. Herní projev Tori Amos, přestože ji tentokrát doprovázejí dechy a smyčce namísto rockové kapely, ještě nikdy nezněl tak dynamicky, nikdy nebyl tak
barevný

Dynamika a barvy. Herní projev Tori Amos, přestože ji tentokrát doprovázejí dechy a smyčce namísto rockové kapely, ještě nikdy nezněl tak dynamicky, nikdy nebyl tak barevný Zdroj: profimedia

Logo přední značky v oblasti vážné hudby Deutsche Grammophon doprovází v mnoha případech nahrávky interpretů, kteří se nechali zlákat k projektům překračujícím mantinely obvyklé tvorby. Dvě vydaná alba Stinga budí spíše rozpaky, očekávat vyrovnanější výsledek od americké zpěvačky Tori Amos bylo pravděpodobnější. Vážná hudba pro ni představuje silný inspirativní moment a zpěvačce nejsou cizí ani rafinované koncepty.

Na novince Night of Hunters se jich prolíná několik. Zadání od vydavatele znělo napsat cyklus moderních písní, jež by však byly vystaveny na motivech z děl skladatelů napříč uplynulými čtyřmi staletími. Vykrystalizovalo do podoby prvního zpěvaččina ryze akustického projektu, na němž ji místo dlouholeté kapely doprovází přední interpreti vážné hudby.

Výběr stylizace eliminuje jeden z problémových bodů zpěvaččiny aktuální tvorby, totiž přílišnou roztříštěnost plynoucí ze snahy vstřebat co nejvíce vlivů. Koncepčním albem je novinka i v textové rovině, příběh o rozpadu a opětovném budování vztahu navíc vypráví prostředky nepříliš tradičními. Ty nejsou na albech Tori Amos novinkou. Množství citací a parafrází v textech doplňuje, že si autorka koncept vyložila po svém. Písně zdobí úryvky nejen staletých klasik, ale i skladeb The Beatles nebo zpěvaččiných vlastních jakožto zjevná narážka na diskuze o nadčasovosti vážné hudby a naopak časové podmíněnosti populární kultury.

Coby „klasické“ album nechává novinka vyniknout ústřednímu nástroji zpěvaččiných písní – klavíru. Herní projev Tori Amos, přestože ji tentokrát doprovázejí dechy a smyčce místo rockové kapely, ještě nikdy nezněl tak dynamicky, nikdy nebyl tak barevný. Prohlášení, že na žádný komplet ještě nemusela cvičit tolik jako na novinku, tedy lze bezvýhradně věřit.

Navzdory své specifičnosti však novinka ze zpěvaččiny diskografie nevyčnívá tak jako podobně koncipované projekty jiných hudebníků. Nevšední projev, bizarní koncepty i příběhy a klavír ji jako červená nit doprovázejí již od počátků.

Tori Amos: Night of Hunters

Vydavatel: Deutsche Grammophon
Hodnocení: 70 %

Autor je spolupracovníkem redakce

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.