Recenze: Duše, animák s jazzovým srdcem

Animák Duše by klidně mohl kandidovat na nejlepší film roku

Animák Duše by klidně mohl kandidovat na nejlepší film roku Zdroj: Falcon

Jako vítěz dvou Oscarů přichází do českých kin americký snímek Duše. Počítačově animovaný příběh jazzového pianisty a učitele, který přehodnocuje své životní cíle, by se dokonce hodil mezi kandidáty na Oscara za nejlepší film.

Zapadl by tam nejen proto, že splňuje propagované diverzní kvóty, když sleduje převážně černošské postavy. Duše spojuje dokonalou technickou stránku s humorným dojemným příběhem „s poselstvím“ a svou profesionalitou i ambicí přesahuje rámec rodinné zábavy. Chybí jí jen schopnost dostat se k tomu podstatnému jednoduše, jako by tvůrci nevěřili, že mohou ještě zaujmout bez vymýšlení nových světů.

Po vzoru dřívější pixarovky V hlavě i Duše představuje smyšlené univerzum, tentokrát prostředí, v němž se dušičky připravují na život na Zemi. Právě z něj pochází druhá protagonistka filmu, duše č. 22, která se odmítá narodit. Její domov však není příliš propracovaný, narativně ani vizuálně. Víc dynamicky, detailně a živě tu působí New York, v němž frustrovaný středoškolský učitel hudby (v originále Jamie Foxx, v češtině Václav Kopta) sní o kariéře jazzového pianisty. Pár hodin předtím, než se mu jeho sen má splnit, ho nepozorný krok dostane na práh smrti, z něhož ho může dostat jen spolupráce s Dvaadvacítkou.

Film vyniká svým pulzujícím oscarovým soundtrackem, na němž se kromě Trenta Reznora a Atticuse Rosse výrazně podílel jazzman Jon Batiste. V pozemských částech také udivuje svou perfektní a barvitou animací. Spolehlivě baví jednoduchý nápad přenést hlavního hrdinu zpátky v těle kočky a dobře funguje i jímavé připomenutí, že v kolotoči městské existence je dobré se někdy zastavit a podívat se třeba na listy stromů.

Ve výsledku však jako by se praly přístupy jeho dvou tvůrců. Na jedné straně specialisty na rodinnou americkou zábavu Pete Doctera, který má doma Oscary i za V hlavě a Vzhůru do oblak, a na straně druhé dramatika Kempa Powerse, jenž na sebe loni upozornil i jako scenárista dramatu o rasismu Jedna noc v Miami.

Duše (animovaná komedie, USA 2020, 100 min.)

  • Režie: Pete Docter, Kemp Powers
  • Scénář: Pete Docter, Mike Jones, Kemp Powers
  • Mluví: Jamie Foxx (Václav Kopta), Tina Feyová (Hana Vagnerová)
  • Hodnocení: 70%