Recenze: Opulentní dar k výročí Čtyřlístku

Za padesátiletou historií tuzemského komiksového fenoménu Čtyřlístek stojí po celou dobu jako hlavní autor Jaroslav Němeček.

Za padesátiletou historií tuzemského komiksového fenoménu Čtyřlístek stojí po celou dobu jako hlavní autor Jaroslav Němeček. Zdroj: ČTK

Za padesátiletou historií tuzemského komiksového fenoménu Čtyřlístek stojí po celou dobu jako hlavní autor Jaroslav Němeček.
Legendární čtveřice z Třeskoprsk
Za padesátiletou historií tuzemského komiksového fenoménu Čtyřlístek stojí po celou dobu jako hlavní autor Jaroslav Němeček.
4
Fotogalerie

Dětský komiks o partě zvířátek Čtyřlístek slaví letos padesátiny a výročí pojal vzhledem ke své stálé popularitě ve velkém. Na vánoční trh přispěl obsáhlou knihou Čtyřlístek: První půlstoletí v Třeskoprskách. K ní patří kromě plakátu, grafického listu s podpisem kreslíře Jaroslava Němečka a pohlednic také dva dosud nepublikované komiksy a faksimile prvního sešitu z roku 1969. 

Samotná objemná kniha nicméně bude zajímat hlavně dospělé, kteří na Čtyřlístku vyrostli, nejlépe pokud jsou k tomu i fanoušci českého komiksu obecně. Více než 460 stran totiž obsahuje především slovo, ačkoliv ho doplňují i bohaté galerie a obrázky dobových obálek a ilustrací.

Hlavní autor textů Pavel Kořínek výročí pojal jako příležitost k podrobnému popisu, jak Čtyřlístek vznikal a jak se vyvíjel, přehledně rozdělenému do šesti kapitol podle dekád, které jsou dále dělené do podkapitol podle témat.

Příspěvky však bohužel nevysvětlují, proč se z dobrodružství čtyř kamarádů stal takový fenomén, kromě připomínky, že v komunistickém Československu neměl Čtyřlístek v podstatě konkurenci.

Texty v publikaci se ani nezajímají o kontroverze spojené s jednotlivými sešity nebo o rozbor jejich obsahu a charakterů a jejich proměn. Raději se věnují historii počtu výtisků, podrobnostem výroby, práci s obrázkovými panely, rozšiřování do dalších médií nebo kariéře „vynálezce“ Čtyřlístku Jaroslava Němečka.

nakladatelství Čtyřlístek nepřekvapí, že ke svému předmětu zájmu přistoupí s obdivem a v rukavičkách. Zájem o více rovin světa Třeskoprsk přesto mohl novinku proměnit v komplexnější, ještě zajímavější dílo o nejslavnějším českém komiksu. Ke sběratelské knize pro dospělé, navíc za nemalou částku, by se hodil i jazyk prostý klišovitých obratů. Úvod Jaroslava Němečka nebo stručný životopis hlavní scenáristky příběhů Ljuby Štíplové od Tomáše Prokůpka svým slohem i obsahem zaujmou více než psaní Pavla Kořínka. 

I tak je První půlstoletí v Třeskoprskách impozantně obsáhlé dílo, shrnující řadu informací o historii Čtyřlístku, připomínající, kdo všechno s ním spolupracoval a kolik dalších postaviček sešity představily. A především nabízející řadu materiálů z cenného Němečkova osobního i nakladatelského archivu. 

PAVEL KOŘÍNEK & KOLEKTIV: Čtyřlístek: První půlstoletí v Třeskoprskách

Vydal: Nakladatelství Čtyřlístek

Hodnocení: 70 procent