Recenze Temně modrého moře: Hit londýnského léta v Aeru

Kino Aero

Kino Aero Zdroj: Wikimedia Commons, ŠJů

V kině je možné vzít si s sebou pivo do sálu.
Kino Aero navštěvují převážně lidé, které láká alternativní tvorba.
Sál je obsazený vždy úplně celý
4
Fotogalerie

Seriál přenosů NT Live uvede romantické drama Temně modré moře s Helen McCroryovou v hlavní roli.

Helen McCroryová patří mezi největší britské herecké hvězdy. Ve filmu to ukázala především v oscarovém snímku Královna. V televizi proslula rolí v seriálu Peaky Blinders. Častí návštěvníci přenosů z britského Národního divadla ji znají již z tragédie Medea.

Další mohou její herecký um docenit dnes od 19.45 hodin v pražském kině Aero, které uvede záznam inscenace Temně modré moře. Jde o vrcholné romantické drama hvězdy anglických jevišť čtyřicátých a začátku padesátých let Terence Rattigana.

McCroryová v něm hraje Hester, která se právě pokusila o sebevraždu. Pár měsíců předtím opustila své spokojené, zajištěné manželství se soudcem kvůli mladšímu milenci, bývalému válečnému pilotovi. Ten v ní probudil netušené city, ale i nenaplnitelné touhy.

Dochází jí, že nikdy nebude tak šťastná, jak by chtěla. Rattiganův příběh, inspirovaný smrtí jeho bývalého milence, vypráví o tom, jak se ona a její přítel s tímto zjištěním vyrovnají. A je dojemný i v době, kdy už sebevražda ani homosexualita nejsou v Británii trestné.

Inscenace stojí na hereckém umu všech herců, kteří musejí vystihnout každé pohnutí mysli. To především McCroryová zvládá výborně, dobří jsou i její partneři Tom Burke v roli pilota utlumeného válkou či Nick Fletcher v roli lakonického německého souseda.
Přenos NT Live znásobí zážitek blízkostí své kamery – velikost jeviště Lyttelton sice uspokojila velký zájem diváků o lístky, část z nich si ale držela moc od těla.

Přitom i modrá scéna, stejně jako u Medey stvořená mladým Tomem Scuttem, naznačuje, že jde i o příběh sdílení. Hesteřino malé osudové drama se odehrává v bytě v činžovním domě s papírovými stěnami, v němž nic nezůstane utajeno.

Také režisérku Carrie Cracknellovou už diváci znají z Medey. Temně modré moře tentokrát nemodernizovala, až na zvláštní hru s hudebním doprovodem. Její klasické, realistické pojetí se drží v pozadí a slouží skvělému hereckému projevu a prokreslené psychologii postav.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Terence Rattigan: Temně modré moře

(drama, Velká Británie, 165 min)

Režie: Carrie Cracknellová

Hrají: Helen McCroryová, Tom Burke, Peter Sullivan

Záznam vysílá Aero od 19.45 hodin

Hodnocení: 80 %