Recenze: Tragická komedie Vlastníci pojednává především o nás

Z filmu Vlastníci

Z filmu Vlastníci Zdroj: Cinemart

Z filmu Vlastníci
Z filmu Vlastníci
Z filmu Vlastníci
Z filmu Vlastníci
Z filmu Vlastníci
14
Fotogalerie

Jiří Havelka, dosud známý jako herec a divadelník ze spolku Vosto5, se představuje jako filmový režisér a scenárista pomocí tragické komedie Vlastníci. A zařadil se mezi letošní objevy českého filmu.

Příběh z jedné vyhrocené schůze společenství vlastníků jednotek měl dříve premiéru jako divadelní hra Společenství vlastníků, filmová verze ovšem vznikala paralelně.

I v ní zůstalo dění víceméně uzavřené v jedné místnosti a snímek stojí hlavně na skvělých hercích a břitkém dialogu. Nejde však o pouhé zfilmované divadlo se známějšími a populárnějšími tvářemi v rolích pro ně často netypických, mezi nimiž vyniká především Tereza Ramba jako předsedkyně SVJ.

Havelka se spolu s kameramanem Martinem Žiaranem vyrovnali s omezeními a pohybem kamery v uzavřeném malém prostředí podpořili klaustrofobnost situace. Střih drží při jednání přehlednost, střídání témat diskuzí udržuje rytmus. A prolog a epilog ve zpomalených záběrech a doprovázené barokní hudbou Jana Dismase Zelenky dodávají žabomyším sporům o výtah a prodej půdy atmosféru obecné lidské tragédie.

Vlastníci: nominace Český lev 2020 >>>

Slogan filmu slibuje komedii pro ty, co to nezažili, a drama pro ty, kteří tím žijí, mezi něž patřil i sám Havelka. Také lidem v nájmu ovšem může postupně smích ztuhnout na tváři, jak se veselohra plná hlášek nepozorovaně mění v hořké varování.

V názvu Vlastníci se skrývá i slovo vlast. A aby nešlo jen o útrpné a frustrující sledování schůze SVJ, na které nemáte hlasovací právo, jednotlivé postavy reprezentují různé typy českého člověka. Zahořklý komunista, současná podnikatelka, emancipovaná matka, všetečná důchodkyně, protivná byrokratka, ustrašený nováček nebo uhlazení mafiáni. Ti všichni tu po svém a přes sebe prosazují svá přání.

Jejich charaktery jen občasně zavánějí karikaturou, když scénář přežene jeden jejich rys. Nejméně se v tom směru „povedli“ příživníček Ondřeje Malého a dobromyslný hlupák Davida Novotného. Celkově ovšem tento viditelně, ale neokázale promyšlený film i ve své absurdnosti dokáže působit až mrazivě přesvědčivě – jako společensko-kritický portrét neschopnosti komunikovat, přijmout osobní zodpovědnost, poslouchat a respektovat druhé.

Vlastníci

(tragikomedie, Česko, 97 minut)
Režie a scénář: Jiří Havelka
Hrají: Tereza Ramba, Vojtěch Kotek, Dagmar Havlová, Jiří Lábus, Klára Melíšková, Andrej Polák
Hodnocení: 80%