Rolling Stones se po 50 letech vrátili na „místo činu“

Mick Jagger

Mick Jagger Zdroj: profimedia.cz

Členové legendárních Rolling Stones se ve středu vrátili na „místo činu“ - na místo, kde byl hudební klub Marquee a kde před 50 lety odehráli svůj první koncert jako Rolling Stones. V posledních týdnech spolu opět zkoušejí a dnes se shodli, že se v dohledné době opět sejdou na scéně. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts a Ron Wood si dnes připomněli zlaté výročí vernisáží retrospektivní výstavy fotografií v Londýně a vydáním knihy o historii skupiny.

Nynější čtyři členové skupiny se ve středu vrátili před dům, kde před 50 lety poprvé Rolling Stones hráli. Klub Marquee na tomto místě není už od roku 1964 (je tu banka), ale přesto se zde po několika letech sešli ke společnému snímku.

Ze současné sestavy skupiny, která se pojmenovala po písni amerického bluesmana Muddyho Waterse, však na prvním koncertě hráli jen Jagger a Richards. Na koncertě, kdy byli „předskokany“ skupiny The Blues Incorporated, hrál i kytarista Brian Jones, který zemřel v roce 1969.

Na piano hrál Ian Stewart, který ze skupiny záhy odešel, ale stále ji do své smrti v roce 1985 doprovázel jako manažer i pianista. Baskytaristu Dicka Taylora a Micka Avoryho záhy vystřídali pozdější kmenoví členové Bill Wyman a v roce 1963 Charlie Watts.

Pravé narození bude kapela slavit příští rok

Keith Richards také v rozhovoru s americkým hudebním časopisem The Rolling Stone letos řekl, že „Stones vždy považovali za 50. výročí rok 1963, protože Charlie (Watts) vstoupil do skupiny až v lednu 1963“. „Považujeme rok 2012 za výročí početí, ale narození se bude slavit příští rok,“ řekl Richards.

Kytarista Ronnie Wood dnes řekl agentuře Reuters, že by skupina měla zveřejnit plány na koncertování ještě tento týden. Keith Richards v rozhovoru s BBC oznámil, že skupina opět spolu zkouší, ale na ničem konkrétním se ještě nedohodla.

„Připravují se nějaké věci. Rozhodně se to děje, ale ještě nemohu říci, kdy to bude,“ řekl. „Pohráváme si s nějakými nápady a měli jsme pár zkoušek - sešli jsme se a bylo to dobrý,“ dodal.

„Doufám, že tento týden zveřejníme nějaké plány,“ řekl Wood. Společné hraní ve studiu v New Yorku v poslední době prý bylo „jako vrátit se zas do školy“.

Nevyloučil ani, že by se mohl vrátit Bill Wyman, baskytarista skupiny v letech 1962 až 1993. „Viděl jsem ho minulý týden a byl ve špičkové formě,“ řekl. „Před pár týdny jsme zkoušeli i s ním. Jako kdyby nebyl vůbec pryč,“ dodal pětašedesátiletý Wood, který je členem Rolling Stones od roku 1975. Nahradil Micka Taylora, který byl členem Stones od smrti Briana Jonese.

V britských médiích se objevují spekulace o novém albu, které by produkoval kytarista Jack White, o vystoupení na festivalu v Glastonbury příští rok či o turné letos v říjnu.

Výstava fotografií bude otevřena do 27. srpna

Dnes večer přišli Rolling Stones do galerie v Somerset House v Londýně na vernisáž výstavy fotografií, která bude veřejnosti zdarma přístupná od pátku do 27. srpna. I zde Mick Jagger potvrdil plány na nové koncerty. „Určitě, později tento rok,“ řekl reportérovi agentury AFP.

Dnes také vychází knížka nazvaná The Rolling Stones: 50, která zahrnuje na 700 snímků a ilustrací. „Je to příběh našich 50 fantastických let,“ uvedli Rolling Stones ve společném prohlášení. „Začínali jsme jako bluesová kapela po klubech a později jsme zaplňovali největší stadiony na světě se show, o jaké se nám tehdy ani nesnilo.“

Zakládající členové se dodnes diví tomu, že vše vydrželo tak dlouho. „Nebyl v tom žádný strategický plán… Pořád jsem ohromený tím, že to všechno bylo improvizované,“ uvedl Richards na webu skupiny.

V rozhovoru s BBC Richards řekl, že nejvíce lituje smrti Briana Jonese, který se utopil v roce 1969. Ale celkově kariéra skupiny byla podle něj „neuvěřitelným dobrodružstvím“.

Rolling Stones vydali naposledy studiové album v roce 2005, po kterém se vydali na své zatím poslední světové turné Bigger Bang.