Rostoucí prodeje Havlových knih brzdí nedostatek výtisků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: repro E15

Prodeje Havlových knih stoupají. Na několika místech se podle prodejců poptávka zvýšila po úmrtí bývalého prezidenta až o sto procent. Ještě vyšší prodeje ale paradoxně brzdí nedostatek výtisků těchto knih na tuzemském knižním trhu. Řada titulů, které Václav Havel napsal i těch, které se jeho osobnosti týkají, totiž teprve čeká na dotisk či nové vydání.

Ještě během nedělního odpoledne, tedy jen pár hodin po prvních zprávách o skonu významného českého politika a dramatika, nebyly prodeje Havlových knih nijak závratné. Během následujícího pracovního dne se ale poptávka čtenářů zvýšila. „Prodává se všechno, co souvisí s Havlem - jeho hry, Dopisy Olze, Odcházení, Člověk Havel. Nárůst je víc než sto procent,“ uvedla Zuzana Turňová, mluvčí Paláce knih Luxor, které je největším knihkupectvím v Praze.

Na pultech čtyřpatrového domu s knihami by už ale zájemci marně hledali například čtenářsky oblíbený titul Václava Havla Prosím stručně, který je podle Turňové již vyprodaný. Tento Havlův rozhovor se spisovatelem Karlem Hvížďalou je nicméně k dostání ještě v jiných kamenných knihkupectvích či na internetu. „Právě dostupnost Havlových knih je největší problém,“ uvedl Miloš Hlavica z internetového knihkupectví Knihy.ABZ.cz. „My několik titulů máme skladem, ale u řady z nich v současné chvíli čekáme na doplnění nebo na dotisk. Takže kdyby jeho knih byl dostatek, prodeje vzrostou daleko víc. Nyní je to u nás ale jen v řádu desítek,“ dodal.

Ještě tento týden by se na pultech knihkupců mělo objevit například nové vydání knihy Člověk Havel od Petra Čermáka, pod hlavičkou nakladatelství Petrklíč by pak měla o Havlovi vyjít Vzpomínková kniha.

„Na trhu nyní vlastně žádná nová kniha Václava Havla není, tak je otázka, jestli je zatím jen brzo, nebo nebylo co prodávat,“ uvedl mluvčí knihkupectví Kanzelsberger Zdeněk Fekar k informaci, že v jejich případě poptávka po Havlových titulech stoupá jen pozvolna. „Prodali jsme zatím doslova pár kusů Odcházení a Rozhovorů s Karlem Hvížďalou. Asi se ale v nejbližších dnech dá očekávat větší prodej,“ řekl Fekar.

Obecně se knihkupci shodují na tom, že úmrtí autora s sebou často nese citelné navýšení poptávky po jeho literárním díle. V minulosti se tak stalo například v případě smrti spisovatele Arnošta Lustiga nebo brněnské spisovatelky Simony Monyové, která byla zavražděna letos v srpnu. Její tituly se tehdy v první desítce prodaných knih držely dokonce po několik týdnů.