Rusové vesměs ztrhali nový film Anna Karenina

Z filmu Anna Karenina

Z filmu Anna Karenina Zdroj: Profimedia.cz

Nejnovější filmová verze klasického románu Lva Nikolajeviče Tolstého Anna Karenina vyvolala v Rusku doslova bouři vášní, a to vesměs negativních. Někteří kritici ji zepsuli coby plnou klišé, mělkou a urážlivou vůči monumentálnímu dílu, napsala agentura AFP.

Výpravné drama, které natočil britský režisér Joe Wright s Keirou Knightleyovou v hlavní roli, mělo premiéru v ruských kinech tento měsíc. Jeho přijetí jen podtrhlo, jak těžké je pro zahraniční verze ruské klasiky získat si uznání právě v Rusku.

„Je to jako bohatě ilustrované, lákavě vypadající vydání pro děti,“ napsal deník Izvestija. „Od prvních minut Anny Kareniny srdce trpí pod přemrštěnou produkcí. Neustálé střídání scenérií je jedinou devizou filmu, jeho pouťovou atrakcí,“ poznamenal Boris Nělepo na webových stránkách kulturního časopisu Afiša.

Nová filmová verze musí v Rusku počítat s diváky, kteří téma důvěrně znají. Všichni školáci tu čtou v rámci povinné četby nejen celou Tolstého Vojnu a mír. Ti, kteří snad nečetli Annu Kareninu, dobře znají její sovětské filmové zpracování z roku 1967, v němž řasami mává Taťjana Samojlovová.

Jako komedie by to nebylo špatné...

Kritici i diváci tak nepřehlížejí chyby, kterých se tvůrci nejnovějšího filmu dopustili. Vadí jim například skutečnost, že aristokrat Konstantin Levin žije v čemsi, co vypadá jako rolnická chatrč s cibulovou kupolí. „Dvě hodiny absurdity. Není to špatné, když se na to díváte jako na komedii,“ soudí jeden z komentátorů na internetových stránkách deníku Kommersant.

Scénář Wrightova filmu napsal britský dramatik českého původu Tom Stoppard, který Rusko pravidelně navštěvuje a o ruských myslitelích napsal trilogii Pobřeží Utopie.

„Tenhle film mohl být zakoupen a uveden v Rusku jen ve stavu naprostého morálního zhroucení,“ napsal cenami ověnčený spisovatel a básník Dmitrij Bykov na internetové stránce Openspace.ru. Román je podle něj filmem „zesměšněn“. Bykov dokonce navrhuje přijmout „antiwrightovský zákon uvalující embargo na všechny budoucí filmy s Keirou Knightleyovou“.

Annu Kareninu v minulosti hrála celá škála sirén stříbrného plátna včetně Grety Garbo, Vivien Leighové či francouzské herečky Sophie Marceauové. Mnozí Rusové si nyní stěžují, že Knightleyová neodpovídá jejich vizuální představě Anny. „Ta anglická Karenina je moc kostnatá,“ míní deník Trud, zatímco Izvestija si stěžují, že její luxusní šaty „nejsou autentické“, protože v románu si Anna šetrně přešívala starší oděvy.

Jako parodie na literární originál

„Keira Knightleyová jako Anna Karenina? Hodí se na ni asi stejně jako do biografického filmu o Marilyn Monroe… Anna byla baculatá, protože milovala život a jeho potěšení, a také byla matkou,“ napsal jeden z komentátorů na webové stránce nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy.

List Novaja Gazeta strhal i výkon Aarona Taylora-Johnsona v roli Annina milence Vronského. Podle deníku vypadá jako „parodie na literární originál“.