Sebepropagace Ztohoven připomíná hospodské tlachání

Z filmu Občan K.

Z filmu Občan K. Zdroj: Aerofilms

Po atomovém hřibu umístěném do ranního vysílání České televize přichází skupina Ztohoven s dalším projektem. Tedy se záznamem projektu Občan K., jehož název je třeba číst taky jako kalambúr, tedy „občanka“. Pojednává totiž o tom, jak dvanáct mužů počítačově upravilo své portrétní fotografie na občanský průkaz a pak každý vystupoval pod jménem jiného z nich. U voleb, u zubařky, na letišti…

Ne že by to neznělo jako nezajímavá akce, ale její autoři si nejsou moc jisti, o čem vlastně byla. Alespoň soudě podle filmu, který natočil jeden z nich, Michal Romeo Dvořák. Takový snímek by měl zastávat hlavně funkci sebepropagace. O to víc zaráží, že ani z vlastní reklamy nedokáže parta Ztohoven vyznít jinak než jako recesistická banda kluků, kteří chtějí nějak rebelovat proti systému. O svém „nepříteli“ ale mají mlhavé představy.

Přesto své v zásadě neškodné rozklížené protesty považují za velké dramatické hrdinství. Hlavním protagonistou filmu je nejproslulejší postava skupiny, známá pod jménem Roman Týc, kontroverzní muž, který se proslavil tím, že žertovně upravil několik semaforů a pak odmítl zaplatit pokutu a šel na měsíc do vězení.

Základní problém Občana K. vězí v jeho nekonzistenci. Na jedné straně se Ztohoven ohání varováním, jak chce stát každému vrazit čip a sledovat nás na každém kroku. Zároveň ale sami aktéři filozofují nad tím, jak je systém propustný, když si ani nevšimne, že si někdo bere kamarádku pod jménem někoho jiného. Máme se bát Velkého brata, nebo teroristů? Filmové vágní debaty o vlivu mocných v pozadí mají podobnou informační hodnotu jako hospodská diskuze.

Filmovými hodnotami tento „dokument“ také příliš nezaujme. Tvůrci si sice hrají s formou, obraz pravidelně narušují ruchy a snaží se být dynamičtí. Na začátku je tato hra na drama docela zábavná a živá, později spíš otravuje jako kašírka prázdnoty. Pravé drama, zásah policie na výstavě o projektu Občan K., tu probleskne jen jako nerozvinutá tečka. Filmový Občan K. se spokojí s tím, že objevuje už objevené, třeba že identitu člověka netvoří občanka.

***
Občan K. (dokument, Česká republika, 72 minut)
Režie: Michal Romeo Dvořák
Premiéra: 8. listopadu Hodnocení: 30 %