Simon Mawer vsadil na špionku a uspěl

Spisovatel Simon Mawer

Spisovatel Simon Mawer Zdroj: Profimedia.cz

Britský spisovatel Simon Mawer má v Česku zvláštní status. Do mezinárodního povědomí se dostal díly, která úzce souvisejí s českou či spíše moravskou realitou. Mawerovými nejslavnějšími knihami jsou Mendelův trpaslík, jejíž název upomíná zakladatele genetiky Gregora Mendela, a Skleněný pokoj inspirovaný brněnskou vilou Tugendhat. V nejnovější knize Dívka, která spadla z nebe Mawer Česko opustil a vydal se do Francie okupované nacisty. Síla jeho vypravěčských schopností tím však neutrpěla.

Dívka, která spadla z nebe se navenek tváří jako tradiční špionážní román. Hlavní hrdinkou je mladá Marian, dcera Francouzky a Brita léta žijících ve Švýcarsku. Francie však pro ni představuje jeden z domovů, kde prožila i první milostné zachvění. Když je v Británii zlanařena neznámou tajnou organizací a vycvičena pro špionážní akce v okupované Francii, neváhá ani chvíli přijmout náročný úkol.

Že jí půjde téměř neustále o život, což je čtenářsky nesmírně vděčné, netřeba ani zmiňovat. Díky tomu lze Mawerovu letošní novinku číst jako brilantní zábavní literaturu splňující nejvyšší čtenářská kritéria.

Mawer však jde dál a sází na propracovanou psychologii. Čtenáře zavádí hluboko do mysli hlavní hrdinky vystavené extrémním situacím. Musí si poradit s náročným výcvikem, ten ale není ničím proti skutečné akci ve Francii. Navíc se dostává do soukolí několika „organizací“, jejichž zájmy si často odporují či se vylučují. A každé rozhodnutí může znamenat okamžitou smrt. Mawer mistrně pracuje s tempem vyprávění, akční pasáže střídá s psychologickými, vše graduje posledními padesáti stranami, jejichž náboj je doslova smrtící.

I tak by stále Mawerova novinka spadala spíše do žánrové literatury. Ale jeden moment ji z ní vytrhuje. Mawer vykresluje komplikované změny osobnosti, která se musí zbavit své původní identity a nahradit ji jinou. Tedy vlastně hned několika jinými identitami. Marian se musí kvůli případnému výslechu doslova ztratit ve svých krycích historkách, aby skutečnost neměla šanci dostat se na povrch. To však například v Paříži, kde na Marian čeká její nejtěžší úkol, po tíhou okolností může činit velké problémy. Fascinující kniha.

Simon Mawer: Dívka, která spadla z nebe Nakladatelství: Kniha Zlín, 2012 Překlad: Lukáš Novák Hodnocení: 80 %

O autorovi| Stanislav Šulc l Praha