Skunk Anansie se vracejí ve velkém stylu

Album Black Traffic

Album Black Traffic

V devadesátých letech patřili britští Skunk Anansie k nepřehlédnutelným kapelám. Vydali dvě dobré desky, koncertovali s Rammstein, U2 nebo Lennym Kravitzem a získávali body především díky živelné rockové energii, popovým melodiím a nepřehlédnutelnému charizmatu zpěvačky Skin. Nevyhnutelný souboj uměleckých eg, který přináší úspěch, vyústil v roce 2001 k rozpadu a nahrávání nepříliš úspěšných sólových alb jednotlivých členů.

Osmiletá pauza však nic neubrala na jedinečné hudební chemii a podmanivosti Skunk Anansie. Již první návratové album Wonderlustre (2010) ukázalo, že je se Skin a spol. třeba počítat i nadále. Novinka Black Traffic, poprvé vydaná na vlastním labelu 100% Records, pak s přehledem řadí kapelu zpět do první ligy.

Na desce kapela jako by chtěla ukázat, kolik toho umí. Úvodní skladba I Will Break You je hřmotná a valivá rocková vypalovačka, která ničí a drtí hromovým hlasem Skin. Dvojka Sad Sad Sad je zase příjemná poprocková hitovka s jasně zapamatovatelným refrénem. Pomalejší trojka Spit You Out umožní vychutnat si rozmanité polohy vokálu Skin, který místy nabírá až šansonových odstínů. Mimochodem, Skin bohužel stále patří k nejvíce podceněným zpěvačkám. Další ploužák I Hope You Get To Meet Your Hero je krásná popůvka, tak akorát oslazená symfonickou složkou. A tak by se dalo pokračovat až do konce playlistu.

Co skladba, to nová hudební poloha, to nová hudební energie, to jedinečný mix přístupů, zkušeností, žánrů a nápadů. Výsledkem je neuvěřitelně silné, pestré a vyvážené album, které zestárne jen do krásy.
Black Traffic ukazuje všestranný talent nestárnoucí kapely, jejímž členům táhne již minimálně na pátý křížek. Je skvělé sledovat, jak Skunk Anansie dokážou skloubit zkušenosti s mladistvým hudebním elánem, drsnou energii s popovou líbivostí. Takových umělců současná hudební scéna nabízí jen velmi málo.

Skunk Anansie: Black Traffic
Vydavatel: 100% Records, 2012
Hodnocení: 80 %