Stárnoucí Kašpárek pošilhává po bejbypopu

Kašpárek v rohlíku

Kašpárek v rohlíku Zdroj: Lukas Botka

V první řadě je třeba připomenout, že uměleckou tvorbu určenou dětem těžko mohou hodnotit dospělí. Přesto to zkusme – jako rodiče rodičům. Děti si stejně budou myslet své, a je to tak dobře. V druhé řadě je třeba konstatovat, že i po aktuální třetí desce Ten Halywůd zůstává projekt Kašpárek v rohlíku tím nejlepším, co v české hudbě pro malé posluchače v posledních letech vzniklo. A to několik kroků i před kapelami jako Wohnout nebo Tři sestry.

Svoboda, niterná nespoutanost, fantazie a roztomile infantilní hravost, které se projevují i ve výtvarném zpracování (CD je ukryto ve velkém kovovém obalu jako na filmový kotouč, minulé cédéčko zase imitovalo LP), jsou stále hlavními devízami a poznávacím znamením Kašpárka.

Příliš se nezměnil ani početný hráčsko-autorský ansámbl, který Kašpárka zaštiťuje. Mezi několika desítkami jmen se opět objevuje Jan Kalina (Sto zvířat), Lenka Dusilová, Márdi (Vypsaná fiXa), Robert Nebřenský (Vltava), Ondřej Pečenka (Folk3mail) a další. Již to je záruka pokračující nadstandardní kvality a filozofie hudby pro malé dospělé a dospělé děti.

Přesto na hudebním poli dochází ke znatelnému posunu. Zatímco první deska opatrně naznačila možnosti projektu a dvojka Kašpárek navždy představovala docela solidní bejbypankový nářez, Ten Halywůd slyšitelně zpomalil. Možná si to Kašpárek nechce přiznat, ale pomalu stárne, a možná mu dochází energie na celodenní blbnutí. A přestože občas je možné zachytit bejbypankové stopy jako Fotbalový kouzelník nebo Nadnárodní umělkyně, na většině desky jako by se Kašpárek rochnil v bejbypopu (Vesmírnej inženýr) a hloubal nad okolním světem (zde nad nejrůznějšími „halywůdskými“ filmy a ikonami). Vrchol skřítkovy „dospělosti“ pak představuje country cajdák Západ divokej, který jako by vypadl ze Zmožkových nahrávek a představuje šlápnutí vedle.

To by však nemělo vyděsit příznivce dosavadní tvroby. Ten Halywůd stále uchovává Kašpárkova zvídavého ducha a sympatické rošťáctví, který všem dokáže posvítit na cestu.

Kašpárek v rohlíku: Ten Halywůd

Vydavatel: Bejbypank.cz/ Championship Music, 2012
Hodnocení: 60 %