Startuje příběh o tom, jak se Andrew Warhola stal Andy Warholem

Výtvarné práce Andyho Warhola

Výtvarné práce Andyho Warhola Zdroj: archiv E15

Výtvarné práce Andyho Warhola
Výtvarné práce Andyho Warhola
Pohřeb Andyho Warhola
Andy Warhol ve Factory
Jedna z nejznámějších grafik
7
Fotogalerie

Od smrti slavného grafika a výtvarníka Andyho Warhola uplynulo třicet let. Pražská galerie Goap se rozhodla připomenout výročí a uspořádala výstavu. Příběh o tom, jak se Andrew Warhola stal Andy Warholem. Jedná se o expozici, která představí rodinnou historii a kořeny, ze kterých vzešla ikona 60. let a jeden z nejznámějších představitelů pop artu: Andy Warhol.

Samostatnou kapitolu expozice tvoří exkluzivní fotografie a dokumenty jeho sestřenice Christiny Soley z posledního rodinného rozloučení s Andym. Propojení Andyho Warhola a Československa je uzavřeno snímky křížů a náhrobků na hřbitově v Mikové (rodné vsi jeho rodičů), nesoucích jméno Varhola a Zavacký (rodné jméno Andyho matky).

"Druhá část expozice představí Andyho Warhola, jako autora proslulých grafik s portréty Marilyn Monroe, které se staly ikonickou záležitostí pop artu. Objeví se zde i méně známé soubory, jakými jsou například série Black and White Flowers, které jsou kolorované samotným autorem," uvedl Rudo Prekop, který je spolu s Michalem Cihlářem spoluautorem knihy Andy Warhol a Československo a na přípravě výstavy se podílel.

Zmíněné soubory pochází z pozdějších let a je u nich patrný rukopis typický pro začátek Andyho kariéry. Subtilní kresba ho provázela obdobím 50. let, kdy se věnoval především práci propagačního grafika.

Na výstavě se představí i sbírka zhruba 40 obalů LP desek: od raných obalů například Čajkovského Labutího jezera (kde se linka stává něžnou ilustrací), přes nezapomenutelný booklet Rolling Stones, až k slavnému obalu jednoho ze symbolů Factory v 60. letech: The Velvet Underground & Nico, jejichž titul zdobí pověstný žlutý banán.