Sudkovy zdánlivě bezvýznamné objekty poprvé veřejně

Fotografie Josefa Sudka

Fotografie Josefa Sudka Zdroj: Foto upm

Melancholický deníček Josefa Sudka, takové motto by si mohla dát výstava Věci v Galerii Josefa Sudka v hradčanském Úvoze. Za svůj život světoznámý fotograf vytvořil neuvěřitelných 40 519 negativů, téměř polovinu spravuje Uměleckoprůmyslové museum. A určitou část z tohoto ohromujícího počtu expozice nabízí vůbec poprvé.

Výstava v komorní galerii vystihuje Sudkovu fotografickou posedlost zaznamenat vše, co se objevilo v jeho blízkosti. Soubor proto zobrazuje objekty, které fotografa bezprostředně obklopovaly každý den a nutily jej k zaznamenání, zejména kvůli výrazné kresbě stínů nebo změně své povahy. Fotografie primárně pocházejí z padesátých a šedesátých let a ponejvíce vznikaly v jeho ateliéru.

Častým námětem pro fotografa byly růže, které jsou působivé a rychle mění svůj charakter. Nejvýraznější prvek výstavy představuje autorsky zarámovaný negativ, na němž je zobrazena broušená sklenice s vodou a dvě vajíčka, lom světla ve vodě vytváří krásný výrazný prvek. Všechny fotografie mají tajemný nádech, který Sudek nevědomě vytváří. Výstava je doplněna nábytkem, který autor používal.

Do konceptu výstavy nábytek úplně nezapadá, ale snaží se dokreslit tajemnou atmosféru. Instalace představuje osobní deníček plný zdánlivě bezvýznamných věcí, které pod rukama fotografa nabírají zcela jiný nádech. Soubor Věci stojí za zhlédnutí také proto, že jde o jubilejní padesátou výstavu v Sudkově galerii.

Josef Sudek: Věci

Galerie Josefa Sudka
Výstava trvá do 11. září
Hodnocení: 70 %