Tichá dohoda chystá živou nahrávku

Tichá dohoda

Tichá dohoda Zdroj: ctk

(VIDEO) Rocková skupina Tichá dohoda, která loni oslavila 25. výročí založení, vydá na jaře živou nahrávku. Pokřtí ji 12. dubna v Brně na Musilce. Nahrávka zachycuje prosincový výroční koncert v Praze, nyní kapela míchá záznam ve studiu. Uvedl to kytarista Tiché dohody Dan Šustr.

Výročního koncertu se zúčastnili téměř všichni bývalí členové Tiché dohody, řada exkluzivních hostů a hudebních spolupracovníků. Podobný slavnostní koncert se měl původně uskutečnit také v Brně, nakonec z něj ale sešlo. Proto kapela naplánovala do Brna alespoň křest živé nahrávky.

Prosincový koncert trval téměř tri hodiny. Živá deska bude kratší. „Máme spoustu zajímavého a kvalitního materiálu. Všech 31 skladeb by si zasloužilo vyjít na nezkráceném záznamu, ale vzhledem k délce CD musíme udělat výběr asi 16 z nich,“ uvedl Šustr. Výběr se podle něj bude výrazně lišit od seznamu skladeb na živém CD Live in Lucerna Music Bar z roku 1997.

„Své místo zde budou mít především historické milníky a kuriozity jako skladba z původního dema Zlatý grál Milion tajemství, náš první vinylový singl Nač tě mám z roku 1989, a samozřejmě největší hity jako Cizí pohled, Kotva a Kříž, Má duše se vznáší, Večírek osamělých srdcí či Marioneta,“ vyjmenoval Šustr.

Vystoupením na Musilce odstartuje Tichá dohoda svou letošní koncertní sezonu. V létě se objeví na některých festivalech, například v červnu na United Islands v Praze. Nahrávka Tichá dohoda 25 let vyjde v dubnu na labelu Pop Dissident Records.

Tichá dohoda patřila v 90. letech k nejuznávanějším českým rockovým kapelám. Šustr ji založil v roce 1986, název dostala podle slavného románu Elii Kazana. O tři roky později se ke skupině připojila zpěvačka Blanka Šrůmová; spolu se Šustrem potom rozhodovali o jejím směřování. Ke známým nahrávkám kapely patří CD Chci přežít, Underpop, La Décadance a Válcovna vkusu, s.r.o. Před loňským návratem na pódia se kapela asi na deset let odmlčela.