Tomáš Klus a Václav Neckář mají tři Ceny Anděl 2011

Tomáš Klus

Tomáš Klus Zdroj: CTK/Zbynek Stanislav

Písničkář Tomáš Klus a zpěvák Václav Neckář včera získali po třech Cenách Anděl 2011. Na slavnostním vyhlášení na pražském Výstavišti v Incheba Aréně proměnil Klus polovinu ze svých čtyř nominací, když získal sošky Anděla jako zpěvák roku a za album roku Racek. Navíc se Racek stal nejprodávanější deskou loňského roku. Neckář se skupinou Umakart proměnil obě své nominace, když píseň Půlnoční uspěla jako skladba i videoklip roku. Osmašedesátiletý zpěvák k tomu byl zvolen jako nový člen Síně slávy.

„Za celý život jsem nenapsal jedinou píseň, ale měl jsem štěstí na kamarády, kteří mi napsali tolik krásných skladeb,“ řekl dojatý Neckář, který v loňském roce zažil nečekaný návrat na hudební scénu. Po úspěchu Půlnoční chystá Neckář s Umakartem celé album. Zájem o jeho vystoupení je v tomto roce obrovský. Se skupinou Bacily, z jejíž původní sestavy v ní působí Jan Neckář a Ota Petřina a která slaví 40 let od svého vzniku, vystoupí na řadě koncertů a letních festivalů. Přitom Neckáře v roce 2002 postihla mozková mrtvice, na scénu se vrátil po roční rekonvalescenci. Při zpěvu si poté pomáhal sledováním textu na čtecím zařízení, a přestože mu stále dělalo potíže plynulé mluvení, vystoupení si sám moderoval.

 

Václav NeckářVáclav Neckář | CTK/Zbynek Stanislav

Ceny byly vyhlášeny v přímém přenosu České televize. O vítězích 21. ročníku rozhodli hlasováním pomocí elektronického zařízení přímo v Incheba Aréně členové Akademie populární hudby.

Skupinou roku se stali plzeňští Mandrage za album Moje krevní skupina. „Je to pro nás překvapení, čekali jsme, že spíše vyhrají Tata Bojs,“ uvedl kytarista Josef Bolan. Tata Bojs byli nominováni ve třech kategoriích, neuspěli však ani v jedné.

Zpěvačkou roku se stala Lenka Dusilová za projekt Baromantika. Při přebírání ceny podotkla, že by jako hosté měli při vyhlašování vystupovat vítězové žánrových Cen Anděl.

Objevem roku je skupina Goodfellas s nahrávkou Robbery Blues. Při předávání ceny za nejprodávanější album roku 2011 padlo, že se ho prodalo 13.000 kusů. Sám Klus toto číslo opravil na více než dvojnásobek, podle vydavatelské firmy Sony Music se nahrávky Racek v loňském roce prodalo 29.000 kusů. Vystudovaný herec Klus svou děkovnou řeč pojal divadelním způsobem. Mimo jiné rozesmál publikum poděkováním „matce a také její matce“.

V doprovodném programu vyhlašování cen se například představila loňská zpěvačka roku Lucie Bílá v sestavě skupiny Arakain. Mezi další hudební hosty večera moderovaného Martou Jandovou patřily například kapely Kabát, Wanastovi Vjecy a Olympic.

Hlasování Akademie bylo opět dvoukolové. V prvním kole vybrali akademici trojici nejlepších v každé ze sedmi kategorií a uvedli vlastní návrh kandidáta na cenu Síň slávy. Mezi více než 90 porotci jsou hudební publicisté, prodejci či pořadatelé největších festivalů.

Držitelé cen Akademie populární hudby za rok 2011

Hlavní kategorie

Skupina roku: Mandrage
Zpěvák roku: Tomáš Klus
Zpěvačka roku: Lenka Dusilová
Objev roku: Goodfellas
Album roku: Tomáš Klus - Racek
Skladba roku: Půlnoční (Václav Neckář a Umakart)
Videoklip roku: Půlnoční (Václav Neckář a Umakart)
Nejprodávanější deska roku: Tomáš Klus - Racek
Síň slávy: Václav Neckář

Žánrové kategorie - Album roku

World music: Zuzana Lapčíková Kvintet - Rozchody, návraty
Jazz & blues: Vertigo - Metamorphosis
Ska & reggae: Coco Jammin Production - Sklizeň
Alternativní hudba: Floex - Zorya
Folk & country: Druhá tráva - Marcipán z Toleda
Hard & heavy: Heiden - Dolores
Hip hop & r’n’b: Prago Union - V barvách
Elektronická hudba: Floex - Zorya