Třešňák léta odolával, nakonec znovu nahrál své staré písně

Vlastimil Třešňák

Vlastimil Třešňák Zdroj: čtk

Vlastimil Třešňák - Zeměměřič
VLASTIMIL TŘEŠŇÁK na fotografii Josefa Chuchmy – sedmdesátá léta
3
Fotogalerie

Vydavatelství Galén několik let naléhalo na písničkáře Vlastimila Třešňáka, aby opět nahrál své staré a často neznámé až zapomenuté písně. Ze čtyřiceti písní jich hudební režisér Jan Štolba polovinu znovu naaranžoval a s Třešňákem a Temporary Quintet opět již před třemi lety nahrál. Další dva roky trvalo, než vznikly dotáčky a mixy. 

Výsledkem je nakonec aktuální album třinácti písní s názvem Konvolut, z nichž část byla nejen nově upravena, ale i výrazně změněna. Druhá nahrávka s Temporary Quintetem přitom znamená stejně jako čtyři roky staré Alter Ego opuštění dřívějších folkových a rockových vod. Šestice Třešňákových spoluhráčů dala všem písním převážně jazzový až jazzrockový háv, který však skladbám sluší.

Je tomu tak nejen u první a téměř nejstarší písně Poezie z debutového, ale již exilového Třešňákova alba Zeměměřič z roku 1983, v níž jsou básnické aktivity postaveny před soudy těch nepřejících („A vy říkáte Poezie? Dobytek!“), ale u všech. Nechybí ale ani hutná elektrická kytara.

Aniž by Třešňák ztratil něco na svém skeptickém zpěvu, v kombinaci s převážně decentním jazzovým doprovodem více vynikne obsah sdělení, které je zrovna u šestašedesátiletého umělce zásadní.

Třešňák totiž vždy patřil k těm, kteří věci kolem sebe pojmenovávali přímočaře, sarkasticky, kousavě, ironicky. Autor nejen řady písní, ale i knih a básní přitom vždy mohl čerpat nejen ze své představivosti a talentu, ale i z mnoha zejména za komunistického režimu tvrdých zkušeností.

Vždyť jako signatář Charty čelil psychickému i fyzickému nátlaku tehdejšího režimu (například v podobě pálení rukou při výsleších), které skončilo nuceným vystěhováním. Přehlídka starých písní v novém kabátě je tak cennou možností uchovat si je v archivu v lepší kvalitě a jiném, velmi přirozeném zvuku.

Snad je tak jen škoda, že se na album nevešlo starších kousků více. I proto, že písně už asi nikdy nebude možné slyšet na koncertech. Na webových stránkách umělce totiž již delší dobu visí smutné oznámení „Vlastimil Třešňák již nevystupuje“, které už zřejmě jen tak nezmizí. KonvolutKonvolut|E15