Vzpomínky na budoucnost roku 1982

Z filmu Blade Runner

Z filmu Blade Runner Zdroj: Magic Box

Rok 1982 znamenal velké vzepjetí myšlenek na budoucnost. Dokládají to hned dva kultovní snímky Blade Runner a E. T. – Mimozemšťan, které vycházejí ve skvělých Blu-rayových edicích. Ačkoli se legendární Spielbergova pohádka neodehrává přímo v budoucnosti, popisuje setkání lidstva s mimozemskou civilizací, která v roce 1982 stejně jako v současnosti budoucnost představuje.

Je fascinující obě díla zhlédnout tři dekády od jejich vzniku a uvědomit si ohromný optimismus, který mezi filmaři a možná v západní kultuře obecně panoval. Právě ve snímku E. T. Spielberg, věren svému naturelu, předkládá vizi pokojného a vzájemně prospěšného soužití dvou civilizací.

Při rekapitulaci dění na Zemi od roku 1982 se však lze domnívat, že by daleko spíše došlo k totální válce mezi námi a jimi. A výsledek by byl nejspíš nejednoznačný. Ostatně v poslední době vznikají sci-fi, jejichž tématem je právě totální válka s cizáky (viz Světová invaze či Bitevní loď) nebo naopak snaha o eliminaci slabší mimozemské rasy (District 9, který také nedávno vyšel na Blu-rayi). Je jen škoda, že aktuální edice s E. T. nenabízí u bonusů české titulky.

Blade Runner Ridleyho Scotta na první pohled připomíná spíše dystopickou vizi budoucnosti (v době jeho vzniku tak tomu bylo zcela určitě). V adaptaci románu Philipa K. Dicka se detektiv snaží polapit nebezpečné androidy, zároveň se divák může zamyslet nad podstatou lidství. Blade Runner ani po třiceti letech nepůsobí omšele. Naopak snímek chytře mísící několik žánrů dokazuje, jak důležitým byl pro mnohé generace dnešních tvůrců mladší a střední generace.

Přehnané představy o technologickém vývoji

Optimismus z budoucnosti pak ve filmu najdeme v podobě přehnaného domnělého vývoje technologie. V roce 1982 se tvůrcům zdálo jako možné, že by lidstvo za necelých 40 let dokázalo tvořit umělé napodobeniny sebe sama, mezigalaktické lety by byly na denním pořádku a města budou uspořádána do několika vrstev, aby se ušetřil prostor. Nic z toho dnes však neexistuje a do roku 2019 nejspíš ani nebude.

Třídisková edice zachycuje, jak se samotný snímek v průběhu let vyvíjel (celkem zde najdete hned čtyři verze filmu). Přidává také více než tříhodinový dokument o vzniku filmu nazvaný Nebezpečné dny. Ten sice vznikl již v roce 2007 a na DVD již vyšel dříve, ale stále patří k nejlepším dokumentům, které kdy o jedné z kapitol dějin kinematografie vznikly.

***

Blade Runner (sci-fi, USA / Hongkong / Velká Británie, 117 minut) Režie: Ridley Scott Hrají: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young Na Blu-ray od listopadu 2012 Hodnocení edice: 90 %

E. T. – Mimozemšťan (sci-fi, USA, 115 minut) Režie: Steven Spielberg Hrají: Henry Thomas, Dee Wallace, Drew Barrymore Na Blu-ray od listopadu 2012 Hodnocení edice: 80 %