Yvonne Sanchez zpívá o lásce se šarmem sobě vlastním

Yvonne Sanchez

Yvonne Sanchez Zdroj: Supraphon

Komplet složený výhradně z písní o lásce, určený navíc pro předvánoční trh. Navzdory této konstelaci má záznam koncertního vystoupení, na němž českou zpěvačku polsko-kubánského původu Yvonne Sanchez doprovází jen kytarista Pedro Tagliani, ke kýči daleko. Pro jeho nepopiratelné kouzlo interpretce odpustíte i to, že již poněkolikáté odsouvá vydání následovníka průlomového alba My Garden.

Je to poloha, která Yvonne Sanchez nesporně sluší. Dává vyniknout jejímu hlubokému hlasu plnému jemných, přesto sytých odstínů. Patosu a dramatičnosti je v přednesu jen přesně tolik, kolik vyžadují „žánrová“ pravidla. Strohý a přitom působivý je i akustický kytarový doprovod alternující styly a techniky.

Výběr skladeb bude překvapením nejmenším, rozkrývá totiž širší okruh inspirací, z nichž vyrůstá zpěvaččina autorská tvorba. Kromě několika jejích ukázek zde zní písně vesměs převzaté, od amerických klasik, jako je Ellou Fitzgerald proslavené Cry Me a River po výlety do hudby latinskoamerické. Mezi nimi hrají prim skladby velikána bossanovy Antonia Carlose Jobima, ústřední verš jeho (i zde přítomné) Once I Loved – konec lásky je ta nejsmutnější věc na světě – vytváří jeden z ústředních momentů filmové klasiky Mluv s ní režiséra Pedra Almodóvara.

Není to ale jen rutina nebo stovkami koncertů s tradičním repertoárem stvrzená interpretační jistota. Skladby jsou mnohdy citelně přearanžované, zjednodušené, aby nechaly vyniknout rafinovanému doprovodu i záhybům zpěvaččina hlasu. V určitém smyslu je CD dluhem splaceným fanouškům, neboť tematická (repertoárová) vystoupení nezachycují žádné oficiální záznamy a interpretčina autorská tvorba se jejich obsahu čím dál více vzdaluje.
My Garden představovalo příklon k jazzem ovoněnému popu, kam se Sanchez za čtyři roky od vydání posunula, napoví snad jeho následovník. A novinka je naštěstí vším, jen ne tradiční, „povinnou“ výstelkou, jež má čas mezi dvěma studiovými projekty nastavit.

Yvonne Sanchez: Songs About Love

Vydavatel: Supraphon, 2011
Hodnocení: 70 %

Autor je spolupracovníkem redakce