„Zase se mu to povedlo,“ chválili první diváci Jacksonova Hobita

Premiéra Hobita

Premiéra Hobita Zdroj: ctk

Desetitisíce lidí dnes zaplnily ulice Wellingtonu, aby viděly hvězdy nového filmu režiséra Petera Jacskona Hobit: Neočekávaná cesta, který měl dnes dopoledne SEČ v novozélanské metropoli slavnostní světovou premiéru. Z novozélandské metropole další Jacksonův film podle knihy J.R.R. Tolkiena míří do celého světa.

Podél pět set metrů dlouhého červeného koberce vedoucího ke kinu Embassy Theatre se shromáždili filmoví nadšenci v kostýmech kouzelníka Gandalfa, hobita Bilba Pytlíka či se špičatýma elfíma ušima. Jako první se dočkali režiséra Jacksona, jehož slova byla kvůli jásotu davu sotva slyšet. Nejslavnější novozélandský filmař prohlásil, že dílo dokončoval na poslední chvíli a že se ze dne na den ocitl ve zcela jiném světě.

„Je to neuvěřitelná zkušenost, protože strávíte takovou dobu natáčením, kdy se soustředíte jen na film a chcete všechny držet na distanc… a pak je najednou ten film hotov a vy se další ráno probudíte a přijde s vámi oslavovat 100.000 lidí. To vám trochu zamotá hlavu,“ řekl Jackson podle deníku New Zealad Herald.

Lidé se dočkali také hereckých hvězd včetně Cate Blanchettové, Elijaha Wooda, Barryho Humphriese, Huga Weavinga nebo představitele role Gluma Andyho Serkise. Až na filmového Gandalfa Iana McKellena, který pozdravil diváky prostřednictvím obří obrazovky, se dnes před kinem Embassy Theatre předvedli všichni hlavní herci.

Zase se mu to povedlo...

A výsledek své spolupráce s Jacksonem si pochvalovali. „Zase se mu to povedlo. Jestli to vůbec jde, je to ještě lepší film než Pán prstenů. Myslím, že ho překonal,“ prohlásil podle agentury AP na režisérovu adresu britský herec Martin Freeman, ve filmu Bilbo Pytlík.

Tři díly Pána prstenů, které se podělily o celkem 17 Oscarů, vydělaly odhadem šest miliard dolarů z prodeje vstupenek, DVD a předmětů spojených s tématem filmů. Jackson se po dnešní premiéře chystá v příštích letech uvést na plátna kin také dva další díly Hobita. Předpokládá se, že trilogie se stejně jako Pán prstenů stane velkým mezinárodním kasovním trhákem, nehledě na zisky z prodeje reklamních předmětů či podporu turistického ruchu.

Novozélandský premiér John Key, který rovněž přišel na dnešní projekci, vyčíslil přínos, který mělo pro jeho zemi jen samotné natáčení Hobita. Díky filmařům proběhlo podle něj 6700 vnitrostátních letů, obsadilo se 93 tisíc hotelových lůžek, půjčovny pronajaly 18.000 aut a jen za kávu činila útrata 380.000 novozélandských dolarů (přes šest milionů korun).

Diváci čekali i dvanáct hodin

Někteří fanoušci čekali na příchod hobitích celebrit až dvanáct hodin. „Jestli to bude jako před deseti lety, bude to neskutečné,“ řekl Chris Hallet, který kvůli premiéře přiletěl z Austrálie a vzpomínal na slavnostní uvedení první části Pána prstenů ve Wellingtonu před deseti lety.

V davu před wellingtonským kinem se objevili také zástupci organizace chránící zvířata PETA, kteří v černých hábitech protestovali proti údajně násilnému způsobu natáčení. Podle nich uhynulo 27 zvířat. Režisér toto tvrzení již dříve popřel.

První ohlasy na film většinou zmiňují technickou novinku, s níž Jacskon Hobita natočil. Místo obvyklé rychlosti snímání 24 snímků za sekundu použil na první film hobití trilogie dvojnásobný počet. Zatímco stoupenci technické dokonalosti filmu si zlepšení kvality obrazu pochvalují, filmoví nostalgici tvrdí, že dokonale čisté zachycení obrazů z Tolkienova světa připravuje dílo o klasické kouzlo filmového média. Sám Jackson novinku přirovnal k přechodu z vinylu k CD. Podle něj je však technologií pro promítání 48 snímků vybavena jen zhruba tisícovka kin z 25 tisíc sálů, v nichž se bude Hobbit po celém světě promítat. Česká premiéra filmu se uskuteční 13. prosince.

Hobit: Neočekávaná cesta – první trailer na očekávaný filmový hit je tu

Hobbit bude mít tři části, jako Pán prstenů