Zemřel Břetislav Pojar, autor Pojďte pane, budeme si hrát

Břetislav Pojar

Břetislav Pojar Zdroj: ctk

V pátek večer zemřel v Praze filmový scenárista a režisér animovaných filmů Břetislav Pojar. Oznámil to jeho student a kolega, producent Michal Podhradský. Podle něj zemřel Pojar náhle. "Cítil se dobře. Ještě jsme tento týden stihli s řadou jeho studentů oslavit jeho devětaosmdesáté narozeniny," uvedl.

Pojar stál za takovými oblíbenými díly, jako byli známí medvědi z cyklu Pojďte pane, budeme si hrát nebo seriál Zahrada.

„Pro mě osobně i pro celou naši animátorskou obec to byl velký symbol profesionální filmařiny a vzor,“ uvedl Podhradský. „Byl to člověk, který rozuměl, jak lidi fungují. Vždy byl o několik tahů napřed, věděl, co lidi udělají, a rozuměl svým divákům,“ dodal.

Pojar se narodil 7. října 1923 v Sušici na Šumavě. Po uzavření českých vysokých škol v roce 1942 byl totálně nasazen jako fázař do studia AFIT, které se mělo stát říšskou konkurencí Walta Disneyho. Brzy po válce se toto studio změnilo ve Studio Bratři v triku pod vedením Jiřího Trnky. Pojar patřil k Trnkovým předním animátorům.

V roce 1946 odešel s Trnkou do vznikajícího Studia loutkových filmů. Režijně debutoval v roce 1951 snímkem Perníková chaloupka. V roce 1960 získal za film Lev a písnička cenu Grand prix na festivalu v Annecy a následovala další ocenění, včetně Zlatého medvěda z festivalu v Berlíně či Zlaté palmy z Cannes. V roce 1990 byl jmenován profesorem a stal se prvním vedoucím katedry animované tvorby FAMU, kde aktivně působil až do současnosti.