Kuplíři přiletěli z Kanady

Deset mužů a sedm žen z jižních Čech viní žalobce z kuplířství a zločinného spolčení. Hrozí jim dvanáct až patnáct let vězení.

Zaměstnávali mladé prostitutky. Některé vozili do Norska a Dánska. Dívkám odebírali pasáci doklady a prodávali si je mezi sebou. Gang tvořený většinou Romy od roku 1996 utržil miliony korun, před třemi lety jej začala stíhat policie.
To je stručný obsah obžaloby od státní zástupkyně Dany Koptišové. Před budějovickým krajským soudem ji četla hodinu. Na lavici obžalovaných sedí i Ludvík Bledý. Muž v černé kožené bundě a zlatých brýlích. Do Česka se vrátil nedávno z Kanady.
„Je to jiný svět. Žádný rasismus, všichni tam mají stejné postavení. Tady jsem diskriminaci poznal hned po příletu na Ruzyni. Mě jediného začali kontrolovat,“ říká o přestávce před justiční budovou Bledý.
Doplňuje jej osmačtyřicetiletá Věra Mižigárová, jejíž muž zatím zůstal v Torontu. Podle ní se chce do konce října také vrátit a předstoupit před soud.
Proč se Romové vracejí? „Věříme justici. Čekáme spravedlnost, náš případ je zmanipulovaný policií, která těžila z prostituce,“ vysvětluje Bledý.
Část obžalovaných zmizela v Kanadě poté, co ji začala vyslýchat policie. Kriminalisté mají svědectví minimálně padesáti dívek, které se ocitly v zajetí kuplířů na Prachaticku a na Kaplicku. Tvrdí, že je pasáci bili a drželi násilím. Některé vyváželi na několikadenní výpravy do Kodaně nebo do Osla, kde musely sloužit zákazníkům. Tam je také odhalili místní detektivové. „Jezdily s námi dobrovolně. Občanky jsem od nich vzala, protože je ztrácely,“ líčila soudcům Mižigárová.

Zaplatili si advokáty za desetitisíce

Soudcům přiznala, že si také přivydělávala prostitucí. Podporuje prý čtyři dcery a invalidního manžela. Ten podle ní bere jako nezaměstnaný v Kanadě dva tisíce dolarů měsíčně. To je skoro 33 tisíc korun.
Většina obžalovaných tvrdí, že je bez peněz a majetku. Platí si ale obhájce, jejichž honoráře se pohybují kolem deseti tisíc korun za den procesu.
Osm z nich zaplatilo kauce v částce kolem sta tisíc korun, aby se vyhnuli vazbě. Předseda senátu Daniel Prouza pokládá účast skoro všech obžalovaných za úspěch. S vyhledáváním některých adres mu pomáhal Interpol. Soud povede nejméně celý listopad.