Kvalitních kanceláří stále přibývá

Firmy, které v tomto či příštím roce uvažují o změně sídla nebo o otevření své pobočky v některém z hlavních měst zemí tzv. Visegrádské čtyřky, čeká dobrá zpráva.

Trh kancelářských prostor trvale roste a nabídka kvalitních kanceláří se rozšiřuje. Poptávka je stále velmi silná, míra neobsazenosti na všech zmíněných trzích dosahuje nízkých hodnot (nejnižší je ve Varšavě tři procenta, nejvyšší je v Budapešti zhruba 12,5 procenta). Nájemné ve Varšavě a v Budapešti zůstane stejné, v Praze a v Bratislavě poroste.

V první polovině roku 2008 uvedli developeři na pražský realitní trh celkem 143 tisíc m2 moderních kancelářských ploch. Celková rozloha moderních kanceláří v Praze tak v polovině roku 2008 dosáhla výše 2,35 milionu m2.

Analytici společnosti King Sturge předpokládají, že v druhé polovině letošního roku bude na trh uvedeno dalších 166 tisíc m2 prvotřídních kanceláří. Oproti roku 2007 se jedná o stoprocentní nárůst, neboť v průběhu celého loňského roku bylo v Praze dokončeno pouze 160 tisíc m2 moderních kanceláří. Míra neobsazenosti (vacancy rate) se nyní pohybuje okolo šesti procent. Očekává se, že silný bude i rok 2009. Podle plánů developerských společností by mělo být na pražský trh uvedeno dalších přibližně 250 tisíc m2 moderních kancelářských prostor. Zatímco v letech 2007 a 2008 dominují kancelářskému trhu Praha 4 a Praha 5, v roce 2009 bude nejvíce projektů dokončeno v městských částech Praha 8 a Praha 9.

#####Centrum Prahy se rekonstruuje

Jednoznačně nejvýznamnějším projektem dokončeným v první polovině roku 2008 v Praze 4 je City Tower s 42 tisíci m2 kancelářských prostor. Nájemné v Praze 4 se pohybuje v rozmezí 14,5-15,5 eura za m2 a měsíc.

#####Přitahují i další městské části

Díky své blízkosti do centra a vynikající dopravní dostupnosti je oblíbenou lokalitou také Praha 5. Podle Andrewa Peirsona, vedoucího oddělení kancelářských nemovitostí české pobočky mezinárodní poradenské společnosti King Sturge, už například lokalita Anděl v současnosti nenabízí volné kanceláře.

Nicméně velký zájem nájemců o Prahu 5 nutí developery hledat jiné lokality, a tak firmy objevují Nové Butovice a dále také Radlice či Jinonice. V minulém roce byla právě v Radlicích dokončena centrála ČSOB (37 700 m2), v Nových Butovicích nyní developerská společnost Quinlan Private Golub připravuje několik kancelářských budov pod názvem Explora Business Centre. První z nich, Jupiter, bude dokončena na podzim tohoto roku. Nájemné v Praze 5 je nyní 13,5-14,5 eura za m2 a měsíc. V širším centru Prahy z hlediska kancelářského developmentu „boduje“ také Praha 8, konkrétně lokality Florenc, Karlín a v budoucnu Invalidovna. K projektům, které byly v loňském roce dokončeny, se řadí Oasis Florenc (14 321 m2), k právě připravovaným například Corso II A či Futurama.

Nájemné v Praze 8 se nyní pohybuje mezi 14,5-15,5 eura za m2 a měsíc. Oblastí, kde bude v roce 2009 dokončen větší počet kanceláří, je Praha 9. Jedná se zejména o projekty mezi stanicemi metra Vysočanská a Kolbenova a o rozvoj lokality Prosek. Nájemné v Praze 9 se nyní pohybuje v rozmezí 13,5-14,5 eura za m2 a měsíc.

#####Bratislava zažívá kancelářský boom

Rostoucí slovenská ekonomika se pozitivně odráží také na hospodářském vzestupu Bratislavy a rostoucí poptávce po moderních kancelářích. „Na konci roku 2007 zde bylo k dispozici celkem 746 tisíc m2 kvalitních kancelářských prostor. V roce 2008 by mělo být na trh uvedeno dalších 260 tisíc m2 (z toho byly některé projekty v první polovině roku už dokončeny) a v roce 2009 dalších 240 tisíc m2,“ říká Klára Valaská, Office Agent slovenské pobočky mezinárodní poradenské společnosti King Sturge. Historické centrum Bratislavy poskytuje omezené možnosti pro moderní kancelářský development, většinou se jedná o rekonstrukce stávajících historických budov. K lokalitám, které nabízejí prémiové kanceláře, patří rozhraní historického centra v rámci Bratislavy 1 a Bratislavy 2, zejména ulice Pribinova, Prievozská a Mlynske Nivy (s projekty Tower 115, Apollo Business Centre či CBC), a dunajské nábřeží (s projekty Eurovea nebo River Park).

Kancelářské projekty, které kladou důraz na svůj ekologický provoz, vznikají zejména v Petržalce a řadí se k nim např. projekt Central 5. Jiný významný projekt, který také vznikl na pravém břehu Dunaje v Petržalce, je Emporia Towers. Nájemné kancelářských budov typu A se v centru města pohybuje v rozmezí 14-18 eur za m2 a měsíc, v ostatních lokalitách jsou kanceláře k dispozici za 9,5-14 eur za m2 a měsíc. Míra neobsazenosti (vacancy rate) se v polovině roku 2008 pohybovala na úrovni devíti procent. K největším hráčům na bratislavském trhu s kancelářemi patří domácí HB Reavis a J&T, ze zahraničních TriGránit a Ballymore Properties.

#####I ve Varšavě roste počet kanceláří

Varšavský kancelářský trh zažil v loňském roce nejvyšší růst za posledních pět let. Na trh bylo uvedeno 213 tisíc m2 nových kancelářských ploch. Díky tomu celková rozloha nových kanceláří v polské metropoli přesáhla na začátku roku 2008 hranici tří milionů m2. Největší nárůst kancelářského developmentu zaznamenalo centrum Varšavy, které následovala předměstí Motoków, Stara Ochota a Wola. Nájemné se v centru Varšavy pohybuje 19 do 30 eur za m2 a měsíc, na předměstích Motoków a Stara Ochota pak od 13 do 19 eur za m2 a měsíc. Průměrná míra neobsazenosti (vacancy rate) varšavských kanceláří dosáhla na konci roku 2007 hodnoty tři procenta. „V letech 2008 a 2009 počítáme s navýšením kancelářských prostor o dalších asi 650 tisíc m2, z čehož připadá zhruba 57 procent na předměstí Motoków a Stará Ochota,“ říká Tomasz Buras, vedoucí oddělení kancelářských nemovitostí polského zastoupení společnosti King Sturge.

I když byl na trh v loňském roce uveden rekordní počet nových kanceláří, stále to nestačí. V případě, že se jedná o pronájem velkých kanceláří - například o rozloze 3000 m2 a větší - začínají se pro nájemce hledat vhodné prostory 18 až 24 měsíců před zamýšleným termínem stěhování. K nejvýznamnějším developerům na varšavském trhu s kancelářskými nemovitostmi patří společnosti Ghelamco (projekty Trinity Park II, Marynarska Business Park), ING Real Estate (Zlote Tarasy), Immoeast (projekty IO-1, Equator) nebo Curtis Development (Horizon Plaza ve spolupráci s německým IVG Development).

#####Budapešť neztrácí kontakt

Také Budapešť se může v posledních dvou letech pochlubit nárůstem kancelářských prostor. Na konci roku 2007 zahrnovala celková kancelářská plocha 1,8 milionu m2 a v polovině roku 2008 překročila hranici dvou milionů m2. Ke třem nejvýznamnějším lokalitám moderního kancelářského developmentu patří tzv. centrální obchodní distrikt situovaný na nábřeží Dunaje mezi severní a centrální Peští; přes řeku zrcadlově naproti oblast centrální Budy a obchodní třídy Váci.

V tomto roce by mělo být na trh uvedeno celkem 300 tisíc m2 nových kanceláří, z nichž část již byla realizována.

Současná míra neobsazenosti kanceláří (vacancy rate) je 12,5 procenta a očekává se, že se do konce roku ještě zvýší na 13-15 procent. Nájemné kvalitních kanceláří třídy A se pohybuje v rozmezí 11-16 eur za m2 a měsíc, u kanceláří v širším centru města se jedná o nájmy mezi 10-12 eury za m2 a měsíc.

V tomto roce zůstane v Budapešti nájemné stabilní. K nejvýznamnějším developerským společnostem, které se zde pohybují, počítáme TriGránit, Terra Dom/Terrafinanz, Ablon, GTC, Immoeast či Hochtief.