Květiny si koupím sama

Jarní designový svátek v Miláně provázely i letos projekty mladých designérů soustředěné například v průmyslové oblasti Zona Tortona. V rámci projektu Superstudia Piú pod názvem „Dočasné muzeum nového designu“ se zde představila i mladá slovinská designérka Nika Zupanc.

Pro svou netradiční instalaci si vybrala fasádní systém Qbiss by trimo. Ten v sobě spojuje moderní a vysoce estetický design se špičkovou funkční kvalitou. Nika Zupanc svou nápaditou projekci na milánském veletrhu nazvala I Will Buy Flowers Myself. Své netradičně laděné designové kousky jako sofa, stolek, kolébku či prachovku apod., tedy ryze ženské a domácké atributy, umístila do speciální černobílé architektonické instalace nazvané The Doll House. Pro stavbu tohoto „domečku“ kreativně využila nový modulový fasádní systém Qbiss by trimo a spojila tak křehkost svých jedinečných artefaktů s komerčně využívanými materiály.

V této neobvyklé kombinaci sledujeme autorčinu inspiraci romantickými literárními hrdinkami, které bojovaly proti společenským předsudkům, a jak naznačuje název expozice, „květiny by si kupovaly nejraději samy“. Spojení zdánlivě nespojitelného v podání Niky Zupanc tak přináší jedinečný umělecký zážitek.

#####Spojení fantazie a moderní technologie

Slovinská designérka Nika Zupanc osvětluje důvody, které ji vedly k netradiční instalaci: „Nejprve jsem si vybrala pro spolupráci společnost Trimo jako takovou. Zaujala mě profesionalita a vysoká úroveň, o jakou tato společnost usiluje, a zároveň odvaha a zvídavost, s jakou přistupuje ke svému dalšímu vývoji.“ Qbiss by trimo je prý velmi sofistikovaný modulární systém, který má navíc velmi vysokou estetickou úroveň. „Přišlo mi tedy jako velmi dobrý nápad využít základní funkci těchto panelů a udělat fasádu, obal pro mou instalaci, právě z nich. Pro mou práci je totiž velmi důležité pracovat s každým detailem, abych dosáhla požadovaného efektu, a tak i umístění musí být perfektní, aby dalo mojí práci požadovaný rámec,“ pokračuje Nika Zupanc.

#####Odvážný a provokativní nápad

Jak dále uvedla, celý projekt byl zvláštní od samého začátku. „Už jenom nápad umístit moje práce do domečku pro panenky byl odvážný a provokativní. To není architektura, to může být cokoli - představa domu, metafora, která vyvolává otázky o roli současné moderní architektury a designu ve společnosti, a tak podobně,“ pokračuje. Podle jejího názoru současný design a architektura nemohou existovat jeden bez druhého, rozhodnutí Trima zdůraznit design svých výrobků a podpořit jejich využití v designu je prý velmi pokrokové.

*

Salone Internazionale del Mobile

48. národní a 31. mezinárodní ročník Salone Internazionale del Mobile v Miláně se konal od 22. do 27. dubna 2009. Tento mezinárodní veletrh nábytkářského průmyslu a vybavení interiérů je největší událostí svého druhu v roce a spolu s doprovodnými výstavami každoročně přiláká statisíce návštěvníků z řad profesionálů, žurnalistů, ale i laické veřejnosti. Hlavní „Salon“ a jeho doprovodné „Satelitní salony“ nejsou pouhou výstavou, jsou jedinečnou možností sledování, kam směřuje vývoj v oblasti nábytkářství a designu, je to možnost setkávání se a konzultací profesionálů, střetávání tradice s novými, nekonvenčními nápady, hledání a nalézání inspirace a inovace, objevování nových talentů, nabývání zkušeností a rozšiřování tvůrčích obzorů.

[file:2945:small:left]

Nika Zupanc

Je mladá slovinská designérka se zvláštním citem pro extravaganci a originalitu. S ženským šarmem boří hranice v užívání materiálů, neotřele je kombinuje a díky kontrastům a zároveň špičkové kvalitě dosahuje neobvyklých efektů. Ve svých pracích klade důraz na detail, vysokou estetiku a moderní materiály, které brilantně využívá k podtržení osobitého kouzla nezávislých žen. Její designové objekty získaly řadu ocenění, pravidelně vystavuje na nejprestižnějších výstavách designu. Mezi její nejznámější artefakty patří lampy Lolita vytvořené pro společnost Moooi, za které v loňském roce obdržela například ocenění NEW YORK TIMES STYLE magazínu jako jeden z nejžhavějších designových trendů, či Tailored chair pro Moroso.