Ladislav Pelc představí v České Lípě své „Mistrovské dílo“

Malíř, grafik i hudebník Ladislav Pelc, známý svými obrazy se zasněným nádechem, představí v České Lípě své obrazy v rámci výstavy, kterou pojmenoval Mistrovské dílo.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 26. srpna od pěti hodin odpoledne v českolipské Galerii Jídelna, která je součástí Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Výstava potrvá až do 26. září.
Ladislav Pelc (roč. 1951) zahájil svou výtvarnou kariéru v šestnácti letech ilustracemi knihy cestovatele a spisovatele F.A. Elstnera “Uzly a laso”. Následovala výtvarná a grafická práce pro gramofonovou firmu Panthon, v roce 1971 vyhrál výtvarnou soutěž Čs. rozhlasu. „Vzdělání v oboru reprodukční grafiky uplatnil v pražských nakladatelstvích Mladá Fronta, Lidová Demokracie a Melantrich. Od začátku sedmdesátých let se cílevědomě připravoval k volné tvorbě, zejména soukromým studiem malby u akademického malíře Rudolfa Pucholta,“ popsala Jana Jakubská z českolipského muzea.
V roce 1976 vytvářil Pelc sérii olejomaleb, opustil Melantrich a začal se věnovat výhradně malbě. Pracuje pro Art Centrum a jeho díla v převážné většině končí v zahraničí.

Výstavy: 1984 - vystavuje v německém Ausburgu. Z této výstavy se zpět do republiky nevrací jediný obraz. Následuje práce pro Augsburskou radnici a tamní Museum balónového létání. Motivy balónů, vzducholodí a plachtnic se v tvorbě Ladislava Pelce objevují dodnes.

1985 - zúčastňuje se výstavy v Praze “Balón v českém výtvarném umění”, následuje výroční cena pražského Balon klubu a jmenování jeho čestným členem.

1989 - zahajuje svou soubornou výstavu v Domě techniků v Praze a v tomtéž a dalším roce pracuje na výzdobě interiéru prestižního pražského restaurantu “U lípy”.

1991 – výstava v pražské galerii “U zlatého koníčka”. V témže roce začal spolupráci s právě vzniklou rozhlasovou stanicí “Country Radio”, které pomáhá v začátcích vysílání nejen svými rozsáhlými vědomostmi z oblasti hudby všech žánrů, ale především svým hudebním archivem, jedním z největších v naší republice. Netuší, že práce na vysílání se protáhne na téměř tři roky. K malování se vrací v roce 1994 prací pro interiéry předních pražských podniků.

1996 – vernisáž v galerii “Řásnovka” v Praze. Jeho tvorba, do této doby mírně surrealistická, se začíná přiklánět k realistickému romantismu a jeho dílo čím dál vice ovlivňuje příroda a krásy České země.

1999 - další výstava v Domě techniků v Praze na Novotného lávce, tentokrát věnovaná tématům Prahy z přelomu 19. a 20. století.

V roce 2000 se Ladislav Pelc v souladu se svou láskou k přírodě a zvířatům stěhuje z Prahy do svých milovaných severních Čech. Opouští město a jeho tvorba se zaměřuje na přírodní krásy severního koutu naší země. Stává se mistrem “tušeného”.

2004 - výstava olejomaleb ve Fričově knihkupectví v Liberci

2009 březen - výstava olejomaleb na téma “Všechny krásy domova” v Židovské synagoze v Děčíně

2009 listopad – výstava olejomaleb na téma “Z Čech až na konec světa“ v Americkém centru US velvyslanectví v Praze.

2010 květen – výstava v Domě techniků v Praze na téma “Svět fantazie”