Laibach se vrací do Prahy

Slovinští Laibach postavili svou kariéru na předělávkách slavných songů. Teď zahrají hlavně ze svého vlastního repertoáru.

Není moc kapel z bývalého východního bloku, které se prosadily i na Západě. Slovinským Laibach se to povedlo. Spoustu fanoušků mají dodnes i v Česku, a tak bude Palác Akropolis při jejich koncertu 5. dubna určitě zaplněný.

Aktuální turné po Evropě se váže k premiéře snímku Iron Sky, ke kterému složili Laibach muziku. „Členové slibují, že budou hrát písničky z nových alb, hudbu z filmu Iron Sky, ale i jejich největší hity od osmdesátých let po současnost,“ říká pořadatel koncertu Borek Jiřík.

Film Iron Sky je kuriózní sci-fi o tom, jak před koncem druhé světové války několik nacistů nastoupí do vesmírných lodí a nechají se evakuovat na základnu na odvrácené straně Měsíce. V roce 2018 se ale rozhodnou vrátit se na Zemi a znovu ji dobýt. „Ten film má hodně ponurou atmosféru, je tak trochu ve stylu noir a právě hudba Laibach tu temnou atmosféru ještě umocňuje. Režiséra navíc inspirovalo k tvorbě filmu právě jejich album Volk,“ pokračuje Jiřík.

Laibach jako Lublaň

Kapela vznikla v roce 1984 v tehdejší Jugoslávii. Název Laibach je německým názvem pro hlavní město Slovinska Lublaň. „Jejich písničky pravidelně běhají v rotacích na MTV, věhlasné kapely jim povolují dělat cover verze slavných songů, a je dokonce spousta kapel, které se zcela otevřeně přiznávají k tomu, že se nechaly Laibachem inspirovat,“ podotýká hudební publicista Zdeněk Svoboda.

Hudba Laibach je hodně experimentální. „Jejich síla tkví v tom, že vezmou písničku, vymění nástroje za elektroniku, dodají jim jiné tempo, změní pár slov. „A z popu je najednou děsivá nacistická píseň,“ vysvětluje Svoboda.

LAIBACH V PRAZE

• 5. dubna ve 20.00

• Palác Akropolis
Kubelíkova 1548/27,
Praha 3
www.palacakropolis.cz

• Vstupné: 739 Kč