Lampion představuje své hrdiny

Divadlo Lampion vystavuje loutky v zámecké galerii. Mapuje šedesátiletou historii kladenské dětské scény.

Děti se v zámku potkají s hrdiny pohádek Šípková Růženka, Šťastný princ, Zlatovlás- ka či Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Součástí výstavy jsou rovněž originály plakátů i programů jednotlivých předsta- vení. Návštěvníci si mohou vyzkoušet  zkušební loutkové divadlo, na kterém si návštěvníci mohou zahrát svou pohádku s cvičnými loutkami. Zájem upoutávají i ukázky z představení na DVD či herna, ve které si děti mohou vyrobit svou loutku. Ovšem ten největší je o loutky z klasických pohádek. „Děti stále obdivují Kašpárka pro jeho chytrost, popletenost a humor. Poslední Kašpárek měl u nás premiéru v roce 1999 ve hře Vyhraje to Kašpárek,“ říká umělecká ředitelka divadla Zita Morávková. Nej- populárnější u návštěvníků jsou představitelé pohádky Zlatovláska z roku 1991. „Zlatovlásku máme moc rády,“ svěřily se dívky ze čtvrté základní školy. Loutky ovšem, na rozdíl od živých herců, role v jiných pohádkách většinou nedostávají. „Nestává se, abychom jedny loutky používali ve více inscenacích. Každá loutka hraje tedy jen ve své pohádce. Například ale loutky ze hry Don Giovanni, která měla premiéru v roce 1991, hrají v Říši loutek v Praze dodnes,“ říká Morávková. Nejnovější loutka na výstavě je z pohádky Prolhaný ovčák z roku 2007. Cena vystavovaných loutek je závislá na materiálech, ze kterých jsou vyrobené a výtvarném pojetí každého scénografa. Pohybuje se od padesáti tisíc korun do sta tisíc korun. „Výtvarníci se u nás střídají, protože se snažíme o výtvarnou pestrost, ale také se k nám vracejí, neboť nás mají rádi,“ říká Morávková.
Málokdo z návštěvníků tuší, že loutky na výstavě nejsou ze souboru divadla Lampion vyřazené, ale mají do konce přehlídky takzvané umělecké volno. „Přesně tak, tyto loutky už mají umělecké volno, a proto jsme je mohli zařadit na výstavu, aby potěšily i někoho jiného a nejen nás,“ říká umělecká ředitelka Morávková.
„Snažili jsme se o výstavu interaktivní, aby zejména malé děti měly možnost si vyzkoušet, jak se loutky vodí,“ říká ředitelka agentury Kultura pro Kladno Blanka Bendlová. Výstava 60 let Divadla Lampion končí 29. listopadu.