Lanovka v centru Brna jako PPP projekt?

O lanové dráze vedené přímo z jedné z nejrušnějších ulic centra Brna k městské dominantě - hradu Špilberk - se v Brně uvažuje od loňského června, kdy tento nápad poprvé uvedlo sdružení Více pro Brno, které loni také přišlo se studií možné trasy lanovky.

Nyní rada města schválila záměr, aby brněnský magistrát uzavřel smlouvu se společností PPP Centrum, a. s., která má podle jeho zadání zpracovat koncesní projekt městské lanovky. V prvé řadě jde o zhodnocení možného přínosu projektu pro město, posouzení nákladů na jeho realizaci a také možností jeho financování. Podle primátora Romana Onderky město hodlá zmapovat vhodné alternativy oživení Špilberka jako jedinečné kulturní památky a jeho širší zpřístupnění i pro skupiny starších nebo handicapovaných návštěvníků.

Společnost PPP Centrum do dvou měsíců po uzavření smlouvy s magistrátem předloží dokumentaci, z níž vyplyne, zda lanová dráha z Husovy ulice k severnímu bastionu hradu Špilberk je reálná. „Půjde také o to, zda bude možné najít privátního investora, který akci zainvestuje a bude schopen lanovku po dobu například dvaceti let provozovat tak, aby náklady pokryl z jízdného nebo jiných doprovodných činností. V současnosti není v možnostech města, aby takovou investici realizovalo samo,“ uvedl k uvažovanému projektu náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Úkolem PPP Centra obecně je podporovat města a obce tam, kde je nutné zabezpečit, aby byl proces realizace PPP projektů ze strany veřejného sektoru maximálně profesionální a efektivní. Pokud posudek vyzní ve prospěch projektu brněnské lanovky, bude podle náměstka Pospíšila k úkolům PPP Centra patřit i komunikace s dalšími subjekty, například s památkáři. Odhady nákladů na výstavbu se podle autorů nápadu ze sdružení Více pro Brno pohybují kolem čtyřiceti milionů korun.

*

Ceny srovnatelné s Prahou, komfort často nižší

Shodně s celorepublikovým trendem volí i v Brně zájemci o samostatné bydlení častěji formu nájmu než koupě. Přestože jsou finančně brněnské nájmy srovnatelné s nabídkou v Praze, úroveň vybavenosti bytů k pronájmu v Brně je obecně nižší než v hlavním městě. Vyplývá to z údajů přední české realitní společnosti MEXX Reality, která před pár dny otevřela v Brně svou pobočku. „V porovnání s běžnými byty v Praze, které mají opravdu moderně a dobře vybavené například kuchyně či koupelny, brněnský trh zaostává. Cena nájmu je však téměř shodná, a to i u bytů na dobrých adresách,“ popisuje Josef Šinágl, generální ředitel MEXX Reality.

Finanční krize zasáhla i do oblasti brněnských komerčních prostor a kanceláří. „Velké množství těchto prostor, které je nyní v nabídkách realitních kanceláří, tlačí cenu dolů. Je zde však stále řada majitelů, kteří ze svých finančních požadavků odmítají slevit,“ dodal šéf realitní kanceláře MEXX Reality.

*(tj)*