Láska z gymnázia vydržela dodnes

Zdeňka Hájková, manželka primáře chirurgie Slezské nemocnice Jiřího Hájka, potkala manžela na střední. Láska na první pohled jim vydržela dodnes.

Když chodila Zdeňka do druhého ročníku gymnázia v Olomouci, potkala o dva roky staršího Jiřího Hájka. Už se nerozešli. Letos jsou spolu už devětatřicátý rok.

Co vás na manželovi na střední škole zaujalo?
V sedmnácti letech vnímáte spíše vizuální stránku a teprve později si člověk uvědomuje, jaké vlastnosti a hodnoty jeho partner má. A že si jeden druhého vážíme a stále máme krásný vztah, o tom svědčí i to, že jsme spolu devět let chodili, a teď v létě oslavíme třicáté výročí svatby. Máme dva syny, čtyřiadvacetiletého Michala a devětadvacetiletého Martina.
Co máte s manželem společného?
Společných zájmů máme opravdu hodně. Hezké je, že se ani po tolika letech soužití spolu nenudíme. Rádi se točíme kolem rodinného domku, vyjedeme si na motorce, anebo si jen tak povídáme.

Je nějaká vlastnost, kterou byste u manžela klidně oželela? Je šílený workoholik. Neustále něco kutí, nevydrží dlouho nic nedělat, a to ani na dovolené. To je pro partnera, který si chce odpočinout, trochu složitější.

Čeho si na něm naopak ceníte?
Je velmi zručný a většinu věcí kolem domu udělá sám. Není mu cizí práce se dřevem, sádrokartonem a nevyhýbá se ani svařování a obkladačským pracím. Navíc výborně vaří.

Jak se vlastně žije s člověkem, který je skoro pořád v práci. V době, kdy byly děti malé, jsem byla na všechno sama. A bylo to těžké. Zvláště když rodiče bydlí v Olomouci. Teď už jsem si zvykla. Manžel má často služby, a tak bývám často sama. Myslím si, že jsem v práci i životě jeho opora. Aspoň mi to často říká.

Jaké profesi se věnujete vy?
Od dětství jsem chtěla být učitelka a tento sen se mi splnil. Vystudovala jsem Pedagogickou fakultu v Olomouci. Od promoce učím děti na základním stupni a už sedmadvacet let jsem na ZŠ Otická Opava.

A když máte volno?
Nejraději trávím čas s rodinou. Přes léto jsem ráda na zahradě u bazénu a mezi kytkami. Mám moc ráda grilování a vůbec ráda vařím. Mým velkým koníčkem je taky luštění sudoku. Pokud přeje počasí, rádi s manželem cestujeme na motorce a patříme do široké rodiny motorkářů stylu chopper cruiser.