Lékař vzkřísil syna a otce. Kocour vstal sám

Týdeník Sedmička představuje několik netradičních situací, které zažili záchranáři.

Ač jsou většinou svědky neštěstí, jsou situace, kdy se u případu pousmějí a jsou rádi, že dopadl dobře. Ne vždy, když k případu jedou záchranáři, jde o vážné události.
Stejně tak hasiči. I oni neřeší jen požáry a nevyprošťují lidi z havarovaných aut. Na seznamu výjezdů mají i netradiční zásahy s dobrým koncem.
V neposlední řadě to jsou strážníci městské policie, kdo pomáhá i v kuriózních situacích. Většina Boleslavanů si je spojuje s bojem proti opilcům, bezdomovcům či řidičům, kteří špatně parkují. Ve výčtu výjezdů mají třeba i odchyt štíra, veverky nebo netopýra.

Otrávená rodina

Zajímavý případ se odehrál v domě jedné městské rodiny. O život šlo nejen lidem, ale také kocourovi. „Na linku stopětapadesát se dovolal muž z Mladé Boleslavi a žádal o výjezd záchranné služby ke svému jedenáctiletému synovi. Podle slov volajícího chlapec náhle upadl do bezvědomí. Záchranáři se dozvěděli i to, že jako první upadl do bezvědomí jejich kocour,“ vyprávěla mluvčí Územního střediska záchranné služby Středočeského kraje Tereza Janečková. Po příjezdu záchranáře nikdo nečekal, našli jen otevřené dveře. V domě nalezli ležícího muže se synem, oba byli v bezvědomí.
Záchranáři zavolali na místo hasičský záchranný sbor, aby zkontroloval, zda uvnitř budovy neuniká oxid uhelnatý a okamžitě otevřeli okna. Snažili se dům vyvětrat. Přesto začal mít lékař závratě, když ošetřoval pacienty. „Oběma dal inhalovat kyslík. Během zásahu a převozu do nemocnice se jejich stav zlepšil. Šťastnou tečku za případem udělal kocour, který rodině patřil. Po vyvětrání se totiž probral i on,“ doplnila Janečková.
Patnáctiletou klisnu zachránili hasiči z Mladé Boleslavi. „Když jsme přijeli na místo, kobyla ležela na zemi asi sto padesát metrů od stáje. Majitelka nám řekla, že jí je patnáct let. Pro ostatní koně již přestala být autoritou, mladší si na ni začali dovolovat a odstrčili ji nejprve od potravy, a když úplně zeslábla, nakonec i od stáda,“ řekl velitel zasahující čety Jiří Zima. Hasiči kobylu zvedli na nohy, ale ta po několika krocích opět ulehla. „Když jsme ji postavili znovu, naložili jsme ji na valník a převezli ke stáji. Odtamtud už ji ošetřovatelé dovedli ke žlabu,“ doplnil Zima.

Prasata požáru unikla

Se zvířaty se boleslavští hasiči setkali i u požáru hospodářského stavení. „Byl to velký oheň, u kterého zasahovalo několik jednotek. I když už byl poměrně rozšířený, začali jsme ze stavení vyhánět zvířata. Uvnitř byli ustájení koně, prasata s mladými, slepice s kohoutem, činčily a kočky. Majitelce a hasičům se však všechna zvířata podařilo vyhnat mimo hořící stavení,“ uvedl Zima.

Pes na střeše

Ve svodkách o práci strážníků městské policie se také občas píše o zvířatech. Strážníci jich za loňský rok odchytli stovky. Jednomu psovi dokonce zachránili život.
„Hlídku do Koněvovy ulice přivolal muž s tím, že na střeše sousedova domu je pes. Hlídka na místě zjistila, že se zvíře z domu zřejmě probouralo střechou,“ řekl mluvčí městské policie Ondřej Kubala. Strážníci nejsou vybavení na práci ve výškách, hlídka proto přivolala hasiče. Společnými silami psa sundali. „Sehnali kontakt na majitelku a zavolali jí. Psa si ponechali v kotci na strážnici, dokud si ho žena nevyzvedla,“ řekl Kubala.
V loňském roce strážníci ve městě odchytili 213 zvířat, nejčastěji šlo o psy a kočky.
„V roce 2010 strážníci chytli 157 volně pobíhajících psů. Do útulku v Lysé nad Labem jich odvezli jedenadevadesát, osmapadesát jich vrátili majitelům a sedm psů předali náhradním majitelům,“ upřesnil Kubala.

Veverka i štír

Koček strážníci sebrali osmatřicet, v útulku jich skončilo třicet, dvě se vrátily k majiteli, čtyři dostaly nového pána a dvě byly utracené kvůli vážnému zranění.
Na seznamu odchycených zvířat městskou policií jsou druhy, které nepatří k domácím zvířatům. V rukou strážníků uvízla poštolka, lyska, užovka, fretka, netopýr, straka, štír, káně či veverka. Většina z nich skončila v Zahradě Domu dětí a mládeže, ostatní získali nového majitele.
Do popisu práce strážníků patří také sběr mrtvých zvířat. Těch za loňský rok likvidovali přes tři stovky. Všechna skončila v kafilerii.

Kuriózní zásahy českých hasičů

když hasiči z Hradce Králové vyrazili k požáru auta, bylo po ohni. Řidiči se oheň podařilo uhasit pivem
vytápění auta zapálenou plynovou lahví se nevyplatilo řidiči v Holešově. Při průjezdu kruhového objezdu se lahev i s hořákem převrátily a zapálily sedačku
muž z Brna, který do schránky dostal naparfémovaný leták, ho odnesl na hygienickou stanici, protože když si k němu přičichl, zatočila se mu hlava. Hygienici přivolali hasiče a ti zásilku v dýchacích přístrojích převzali. Z chemické analýzy vyšlo najevo, že leták nebyl toxický ani jinak nebezpečný
mlsný kocour způsobil požár na Pardubicku. Když se chtěl dostat ke granulím, které byly v krabici na elektrickém vařiči, zavadil o vypínač a plotýnku rozehřál
když řidička v Novém Bydžově uviděla plameny, šlehající zpod kapoty auta, zastavila a běžela do vesnice pro hasiče. Když se vrátila, zjistila, že hořící auto samovolně odjelo do pole
Zdroj: www.daled.sblog.cz

7 nej případů

1. Při velkém požáru hospodářského stavení hasiči zachránili koně, prasata i činčily.

2. Strážníci v loňském roce odchytili stovky zvířat. Mimo jiné užovku či papouška.

3. Psa sundávali hasiči ze střechy v Čejeticích. Vylezl tam dírou ve střeše.

4. Vysílenou kobylu, která ulehla nedaleko stáje zachránili hasiči. Převezli ji na valníku ke stáji.

5. Záchranná služba ošetřovala otráveného muže se synem. Plynu se nadýchal i jejich kocour, který se po vyvětrání místnosti probral.

6. Boleslavští policisté vyšetřovali krádež krmelce u obce Petkovy. Ukradl ho člen jiného sdružení.

7. Lékaři z Klaudiánovy nemocnice řeší netradiční případy vždy, když je navštíví pacient s nějakým předmětem v různých tělních otvorech.