Lékárny nechaly lidi bez léků

O svátcích 25. prosince a 1. ledna měly strakonické lékárny zavřeno. Nejbližší byla v Písku a v Českých Budějovicích.

Zavřené dveře všech devíti lékáren. To ve Strakonicích zaskočilo lékaře i nemocné, kteří přišli o svátku 25. prosince na pohotovost. „Z ordinace odešli s receptem a za chvíli se začali vracet. Rozčilovali se na nás, že si nemají kde vyzvednout léky,“ říká lékař Vilém Zoubek, který o vánočních svátcích sloužil.

Ani v ordinaci nedostali pacienti žádné léky. Lékařská služba první pomoci není vybavená na vydávání léků. Případné podávání jednotlivých tablet je nepřípustné. Pacient má totiž ze zákona nárok na celé balení. Takže zdravotníci pacientům nepomohli.

Jediné místo, kam je mohli odkázat, byla lékárna v Budějovicích. „Později jsme se od příchozích dozvěděli, že do devíti do večera je otevřená ještě nemocniční lékárna v Písku, a tak jsme je posílali tam,“ dodává doktor Zoubek.

Lékárnám nelze poručit

Žádný z lékárníků přitom neposlal na pohotovost informaci, že bude zavřeno. Situace se opakovala na Nový rok.

Většina pacientů potřebovala po vyšetření okamžité podání léků. Lidé v čekárně mluvili o zavřených lékárnách jako o katastrofě. „Syna bolelo bříško. Dostali jsme předepsané čípky, ale až do Budějovic s malým nepojedeme,“ řekla matka tříletého syna Eva Dunovská.

Prezident lékárnické komory Stanislav Havlíček řekl před časem Sedmičce, že zabezpečit zdravotní službu je povinností kraje. Náměstkyně hejtmana Ivana Stráská připouští, že zavřenými lékárnami padá celý efekt lékařské služby první pomoci a že by měla existovat mezi lékárnami nějaká dohoda. „Ale lékárníkům můžeme otvírací dobu jen doporučit, ne nařídit,“ říká.