Liberec je rájem gamblerů

Střed Liberce zaplavují herny. V sousedním Jablonci automaty v centru města zakázali, Liberec o tom neuvažuje.

Herny, blikající reklamy, displeje lákající na závratné výhry. To je typický obrázek libereckých ulic. Běžné obchody v centru mizí a místo nich se množí podniky s hazardem. Lidé jsou naštvaní, podle radnice je to v pořádku.
„Tam, kde byly dřív potraviny, řeznictví nebo oděvy jsou herny. To je ale normální. Každý majitel domu si dobře spočítal, že provozovatel herny mu zaplatí větší nájem,“ říká náměstek primátora Milan Šír.
V Liberci jsou nyní desítky heren, v nichž funguje přes osm set výherních hracích přístrojů a nepočítaně herních terminálů. „Když procházím centrem večer, všechno svítí, všude reklamy na tisícové výhry. Nenávidím to,“ říká Lenka Hornová z Liberce.
Ví , o čem mluví. Sama do heren nechodí, ale s gamblerstvím má svoje zkušenosti.
„Propadl tomu syn, má samé dluhy a už u nás nežije. Nejraději bych herny úplně zrušila,“ dodává Hornová. Liberecký magistrát žádné omezení počtu heren neplánuje. „Když zjistíme, že se kvůli hernám zvyšuje trestná činnost, budeme o omezení uvažovat. Jinak ale žijeme ve svobodném prostředí, tak žádné násilné regulace dělat nebudeme,“ uvedl náměstek primátora Milan Šír. Stížnosti lidí na to, že je město hernami přeplněno, považuje za výmysl. „Herny patří k dnešnímu stylu života. Je to podnikání jako každé jiné,“ říká Šír. Městu z poplatků za herny plyne hodně peněz. Jen za uplynulý rok to bylo přes třicet čtyři miliony korun. Pro město nejde o zanedbatelný příjem. „Pokud bychom počty hracích automatů nějak výrazně omezili, nahradili by je majitelé výherními terminály. Z těch se odvádějí peníze státu. A to není dobré pro rozvoj města. Z něčeho se musí platit třeba nové lavičky, chodníky, opravy silnic,“ vysvětluje náměstek Šír. V sousedním Jablonci mají postoj k hernám opačný. Nové už do centra nepustí.

Hernám dali v Jablonci stopku

V Jablonci od začátku dubna platí vyhlášky, které mají regulovat reklamu výherních hracích přístrojů. K rázným krokům se ve městě odhodlali po vzoru Ústí nad Labem a Prahy. Pravidla město projednalo jak se Sdružením zábavného průmyslu, tak s místními provozovateli heren. Již měsíc po uvedení do praxe jsou patrné jejich dopady.
„Provozovatelé již odstraňují reklamy,“ přiblížil Petr Tulpa, starosta Jablonce. Provozovatelé musí do listopadu splnit základní požadavky, jinak jejich herně nebude povolen další provoz. „V listopadu vyhodnotíme dodržování vyhlášek. Očekáváme, že se všichni vyhláškám přizpůsobí,“ dodal starosta. Ne všichni provozovatelé jsou však s vyhláškou zcela spokojeni. „Proč zrovna herny musí sundavat reklamy? Podívejte se na hospody, které reklamují alkoholické nápoje. To je podle úřadů v pořádku, takže půjdeme asi touhle cestou,“ vysvětlil provozovatel jedné z jabloneckých heren. „Centrum bude zase plné reklam na pivo,“ doplnil muž, který si nepřál být jmenován.
Ve většině však provozovatelé heren na zákaz kývli. „Samozřejmě, že nějaké nespokojené hlasy byly, ale překvapilo mne, že jich nebylo zase tolik,“ uvedl Tulpa.

V automatech mizí i dávky nezaměstnaných

V útrobách hracích automatů nezřídka končí i vyplacené dávky, které dostávají lidé od odborů sociální péče. Města se proti tomu začala bránit vydáváním poukázek, namísto peněz. Poukázky dostávají lidé třeba ve Frýdlantě, Jablonci i Liberci. „Prokazování je poměrně složité, nicméně pracovníci odboru sociální péče se skutečně setkali s tím, že někteří klienti prostředky využili například na nákup alkoholu nebo s penězi hráli na automatech a podobně,“ potvrdil mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych. Nejčastěji jde o lidi, kteří dostávají příspěvek na živobytí. Každý, u koho se prokázalo, že peníze prohrává v automatu nebo si za ně nakupuje cigarety a alkohol, už nedostává celý příspěvek v penězích. Část získá v poukázkách. Ty berou jenom vybrané obchody, kde se za ně dá pořídit třeba drogerie nebo potraviny.

Herny lákají i narkomany

Počty hazardních hráčů podle odborníků přibývají. Na vině je větší dostupnost heren, ale i vyšší nezaměstnanost. „Starší lidé často začnou hrát, když přijdou o práci, pokud se cítí osamocení nebo tak řeší rodinné problémy. Ale to, co se snaží touto cestou odstranit, se ještě prohloubí,“ říká David Adameček, vedoucí libereckého občanského sdružení Advaita, které se zabývá prevencí a léčbou návykových látek. Mladší gambler je podle jeho zkušeností často i drogově závislý. „Mladý člověk nejdřív začne brát pervitin, pak na něj nemá peníze, a snaží se je získat třeba hraním na automatech. Nakonec se ocitne úplně bez peněz,“ přibližuje příklad gamblera Adameček.
Podle něj pak přibývá právě krádeží, vloupání do aut, a dokonce i přepadení. Hráči se tak snaží sehnat peníze na automaty. „Závislí jsou hlavně lidé s nižším vzděláním,“ dodává odborník. Herny přitahují i zloděje. Důkazem může být přepadení libereckého Casina v ulici Moskevská, ke kterému došlo v pondělí brzy ráno. Neznámý muž s pistolí v ruce si pod pohrůžkou vynutil na personálu klíče od trezoru, ze kterého sebral peníze. „Podle zatím velmi předběžných informací si měl lupič odnést několik desítek tisíc korun,“ řekla krátce po činu Vlasta Suchánková, mluvčí liberecké policie. Nejde o ojedinělý případ, související s hernami. Nechvalně proslulá je třeba herna Kostky na rybníčku, kde se odehrálo již několik rvaček a dokonce se jeden z hostů postřelil na toaletě. V Jablonci dodnes nevyřešili případ vraždy, kdy násilně zemřel mladý zaměstnanec herny.

Češi loni prohráli padesát miliard

Současný zákon o loteriích neomezuje počty automatů. Od roku 1992, kdy bylo v Česku v provozu dvacet tisíc výherních přístrojů, jejich počet vzrostl na šedesát tisíc. Jeden přístroj tak připadá na sto sedmdesát lidí, to je nejvíc v Evropě. Vloni lidé prohráli kolem padesáti miliard korun.