Liberecko sází na budování inovačních center

Nejsevernější region České republiky se stává doménou výzkumu pokročilých technologií. Mimo jiné se tam proto budují zbrusu nová univerzitní centra za stovky milionů korun.

Liberecký kraj v loňském roce výrazně posílil svou hospodářskou pozici. Přes agenturu CzechInvest sem zamířily investice v hodnotě téměř 1,8 miliardy korun oproti pouhým 702 milionům Kč v roce 2010. Díky loňským investicím v kraji s nadprůměrnou nezaměstnaností vzniklo 557 nových pracovních míst. Mezi 14 kraji však Liberecku patří v tomto ohledu desátá příčka.

#####Tahounem je univerzita

Výrazné stavební projekty zajišťuje zejména Technická univerzita v Liberci. Ta připravuje výstavbu dalšího výzkumného a výukového komplexu za 423 milionů korun. Na tzv. budovu G získala dotaci z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a již vyhlásila veřejnou soutěž na dodavatele stavby. Rozhodujícím kritériem je nabídková cena, uchazeči se mohou hlásit až do 1. června. Na liberecké univerzitě se přitom již v kampusu buduje nové výzkumné centrum pro nanomateriály za 800 milionů korun, jež bude dokončeno letos.

Autorem řešení budovy G je Architektonická kancelář TUL, konkrétně Jiří Suchomel a Jiří Janďourek. Projektovou dokumentaci vypracovala společnost Atelier 4 z Jablonce nad Nisou, která zvítězila ve veřejné soutěži. Objekt o celkové užitné ploše 9400 m2 je koncipován jako čtyřpodlažní nízkoenergetická budova odpovídající infrastruktuře „proevropsky“ a výzkumně zaměřené univerzity.

„Vyřeší nám současnou nedostatečnou kapacitu učeben, zvýší se úroveň vybavení učeben i laboratoří a přibudou nové prostory pro studenty doktorských studií. Tím se zlepší i podmínky pro inovaci studijních programů, což je nezbytnou podmínkou pro udržení a zlepšení kvality výuky i vědecké práce. Konečně se dočkáme také důstojné auly, která naší univerzitě velmi citelně chybí,“ prohlašuje rektor Zdeněk Kůs.

Stavba by měla být zahájena ještě letos, hotova musí být do konce roku 2014. Také v minulých letech univerzita investovala do modernizace a rozvoje stamiliony korun. V roce 2007 byla dokončena nová budova rektorátu za zhruba 195 milionů korun, rekonstrukce za 350 milionů se dočkal i komplex kolejí v Harcově. Rekonstrukcí procházejí také historické lázně.

#####Moderní nákupní centra

Stotisícový Liberec je rovněž místem moderních nákupních galerií. Centrum Liberec Plaza otevřelo letos jako první v Česku unikátní zábavní a vzdělávací krytý DinoPark. Ve dvou patrech umožňuje návštěvníkům prožít celý vývoj Země od jejího vzniku až po moderní dobu. „Právě v době ekonomické recese a rozvoje nákupních center na území města je obzvlášť důležité pečlivě zvážit, jak přilákat zákazníky,“ popisuje generální ředitel Plaza Centers CR Sagiv Meger.

Podle poradenské společnosti Jones Lang LaSalle (JLL) společnost Plaza Centers objevila mezeru na trhu v Libereckém kraji. „Cílem je vytvořit širší a zcela odlišnou nabídku od již fungujících nákupních center, která nemá v regionu konkurenci, a dosáhnout za hranice České republiky až do sousedních regionů Polska a Německa,” míní Filip Kolmer, senior konzultant oddělení maloobchodu JLL.

West Media provozuje čtyři venkovní DinoParky v České republice a jeden na Slovensku. „Liberec je prvním městem, kde jsme postavili zcela krytý DinoPark. Na ploše o rozloze 6000 m2 jsme vytvořili jedinečný koncept, který nelze srovnávat s ničím, na čem jsme se doposud podíleli,“ vysvětluje Jiří Machálek z West Media.

Návštěvníkům se nabízí přes 50 pohyblivých i statických exponátů zakomponovaných do přírody druhohor, procházka po skleněné lávce nad zálivem nebo bouře s pravým deštěm a les plný laserových nástrah. Největším modelem je osmnáctimetrový Diploducus, který se brodí v bahnitém jezeru. Nejzajímavějším exponátem je kostra Tyrannosaura rexe, která může být ovládána návštěvníky a umožní jim pozorovat svět jeho očima.

#####Nový územní plán oříškem

S řadou námitek a připomínek se však potýká nový územní plán města. Kvůli němu se sešla pětičlenná Rada architektů Statutárního města Liberce. „Vítám vznik rady architektů zejména proto, že ji považuji za nezbytnou při tvorbě architektonické podoby města,“ míní primátorka Martina Rosenbergová. Předsedou Rady architektů byl zvolen Petr Kincl, současný vedoucí oddělení urbanismu a architektury na libereckém magistrátu.

Současný územní plán Liberce je z roku 2002 a jeho platnost končí v roce 2015. Do té doby musí radnice připravit nový územní plán podle nového stavebního zákona, který bude zároveň řešit rozvoj města v příštích 20 až 30 letech. „Liberec má ale na rozdíl od jiných měst podobné velikosti omezené možnosti rozvoje,“ uvažuje spoluautor konceptu, architekt Jiří Plašil z projektového ateliéru společnosti SAUL. Město je ohraničeno Jizerskými horami a Ještědským hřbetem. Jde o zalesněné lokality, které jsou chráněné a nelze je zastavět. Omezená je i možnost zástavby kvalitní zemědělské půdy.

Liberec je navíc podle Plašila unikátní zelenými pásy, které z horských pásem vybíhají a rozdělují zástavbu ve městě. „Tuto zeleň chceme rozhodně zachovat a zástavbu tam povolovat co nejméně,“ dodává architekt. Přesto plán počítá s dalším rozvojem, v příštích letech by mělo vyrůst až 11 tisíc nových bytů. Nejčastější protesty se zaměřují právě proti plánované zástavbě zelených ploch.

#####Nejméně bytů za deset let

Bytová výstavba v Libereckém kraji přitom byla loni nejnižší za posledních deset let. Stavbaři v kraji zahájili jen 839 nových bytů, což bylo o čtvrtinu méně než v roce 2010. Podle informací Českého statistického úřadu byl rekordním rok 2003, kdy bylo zahájeno 1838 nových bytů. V posledních letech se v regionu staví hlavně rodinné domy, zatímco výstavba bytových domů klesá. V loňském roce byly tři čtvrtiny nově zahájených bytů v rodinných domech, v bytových jich bylo jen 26. Začalo se však s modernizací 1152 bytů, o rok dříve to byla sotva čtvrtina.

Lepší není situace ani v dokončených bytech, kterých loni stavbaři v kraji předali do užívání jen 957. Dokončených bytů bylo o čtvrtinu méně než v roce 2010 a nejméně za posledních deset let. Výstavba nových bytů klesá už dva roky, přesto je jejich nabídka poměrně vysoká. Nový třípokojový byt lze v Liberci koupit i za méně než dva miliony, ještě před dvěma lety byly ceny až o čtvrtinu vyšší. Nové byty se v Liberci prodávají za ceny od 30 000 do 40 000 korun za čtvereční metr.

Podnikatelům se zase nabízí celkem 18 rozvojových lokalit v Hrádku nad Nisou, Jilemnici nebo liberecké průmyslové zóně. „Zájemcům o výstavbu se ale nabízejí také desítky prázdných nevyužívaných brownfields,“ líčí Petra Vrzáčková z krajského odboru regionálního rozvoje. Kraj například hledá využití pro území bývalého vojenského prostoru Ralsko, kde se ale nepočítá s činnostmi zatěžujícími životní prostředí. Řadu nevyužívaných pozemků či komerčních nemovitostí také nabízí například společnost Finapra. Jde o haly nebo sklady v Liberci i zasíťované stavební pozemky v atraktivní lokalitě pod Ještědem s cenami od 1850 Kč/m2.

#####Železniční stavby za stamiliony

Nákladná modernizace čeká frekventovanou železniční trať z Liberce na Harrachov. Akce za 890 milionů korun by měla začít v příštím roce a dokončena bude o rok později. Trať bude plně automatizovaná, což sníží náklady na obsluhu a minimalizuje riziko lidské chyby. Jde o jedinou velkou infrastrukturní stavbu, která by v kraji měla být v nejbližších letech zahájena.

Na silnicích se jen pokračuje ve stavbách, které už začaly, například obchvatu České Lípy. Práce na přeložce silnice I/9 začaly už před třemi lety rekonstrukcí mimoúrovňové křižovatky v Okrouhlé. Celá akce za pět miliard korun by měla být hotova kolem roku 2016. Letos je vyčleněno 38 milionů korun na výstavbu zhruba 700 metrů dlouhého úseku z Dubice do Dolní Libchavy.

Společnost Frýdlantská vodárenská však chystá investice za 437 milionů korun zejména na modernizaci dvou klíčových úpraven pitné vody ve Frýdlantu a Bílém Potoce. „Je to vysoká částka, která ale přinese výrazné technologické zlepšení dvou hlavních zdrojů pitné vody pro Frýdlantsko,“ řekl ředitel společnosti Petr Olyšar. Projekty je podle něj ale nutné realizovat, jinak na konci příštího roku přestane úpravna ve Frýdlantu dodávat pitnou vodu pro město a podstatnou část regionu, v němž žije 23 tisíc lidí.

Na oba projekty se podařilo získat dotace z Operačního programu Životní prostředí. „Bez této podpory bychom nikdy nemohli projekty realizovat, celkově máme přislíbeno bezmála 300 milionů korun,“ přibližuje ředitel. Zbytek peněz musí Frýdlantská vodárenská dát ze svého, část bude financovat z úvěru. Na projekty přispějí i města vkladem do základního kapitálu FVS. Frýdlant to bude stát pět milionů, Hejnice, Nové Město pod Smrkem a Raspenava přidají po třech milionech a Krásný Les půl milionu korun. Severočeská vodárenská společnost zase letos dokončila rekonstrukci čistírny odpadních vod v České Lípě. Stavba za 255 milionů korun byla poslední a největší akcí integrovaného projektu Čistá Ploučnice, který řešil nedostatky v kanalizaci a čištění odpadních vod v sedmi městech a přišel zhruba na 650 milionů korun. V rámci akce se dočkaly rekonstrukce i čistírny v Zákupech, Jablonném v Podještědí, Doksech nebo Novém Boru, vybudována byla kanalizace v Kamenickém Šenově.