Lichtenštejnský kníže „na výzvědách”

Lichtenštejnský kníže se v Olomouci dozvěděl nové podrobnosti o své šlechtické rodině.

Jedinečná a první svého druhu byla třídenní lichtenštejnská konference v Olomouci pro úřadující hlavu knížectví pod Alpami Hanse-Adama II. Pětašedesátiletý muž, který je formálně dokonce nejvyšším představitelem Svaté říše římské národa německého, strávil tři noci v apartmá jednoho z olomouckých hotelů.
Pro své výsadní postavení mohl na konferenci v sálu Mozarteum Arcidiecézního muzea sedět v první řadě. A i když po dlouhých hodinách už někteří diskutující umdlévali, kníže visel řečníkům stále na rtech a pozorně jim naslouchal.
„Poprvé jsem tady, v kraji svých předků, byl v šedesátých letech a vždycky jsem se pravidelně vracel s manželkou i dětmi. Ale ne oficiálně, pouze jako turista. Krajina je tady nádherná,“ prohlásil kníže po akci, které se na konci listopadu zúčastnilo mimo jiné padesát historiků z Česka, Německa, Rakouska nebo Anglie.

Dozvěděl jste se v Olomouci něco nového o svých předcích? Zjistil jsem hodně nových detailů, zvláště o Karlu Lichtenštejnovi. Například jeho dopisy s císařem, které se našly v archivu, a dosud jsem o nich neměl tušení. Píše v nich, že nechce popravu českých pánů. Císař mu ale postup proti šlechtě nařídil. Kdyby to Karel Lichtenštejn neudělal, podnikl by císař patřičné kroky proti němu.

Co další novinky? Poprvé jsem se třeba seznámil s plány budov, které předci chtěli nechat postavit. Ty však nakonec nikdy nevznikly.

Jaký pro vás mají výsledky konference význam? Význam mají hlavně pro vědeckou práci historiků. Pro jejich knihy a publikaci historických dokumentů a fotografií.

Co říkáte na vzrůst popularity šlechty v Česku, který mnozí spojují s osobou ministra Karla Schwarzenberga? Je to zvláštní a neuvěřitelné. Hodně rodin se sem vrací. Kdo by si pomyslel, kam to Karel Schwarzenberg, se kterým se známe od dětství, dotáhne.