Lidé z titulní strany. Sedmičkou se jednou pochlubí vnoučatům

Pózovali na titulní straně Sedmičky. Změnilo to nějak jejich život?

Mají zvláštní povolání, zálibu, zaujali mimořádným činem nebo nevšedním příběhem. Lidé z titulní strany Sedmičky. Několika z nich jsme se zeptali, jak jim fotka na první straně změnila život.
„Po zveřejnění mé fotky se výrazně rozšířil okruh lidí, kteří mě zdraví, aniž bych si na ně pamatoval,“ směje se trumpetista Milan Michna, kterého Sedmička letos v lednu zařadila mezi největší osobnosti Frýdku-Místku.

Na důchod nemá čas

Michnovo setkání s redakčním fotografem trvalo několik minut. „Líbilo se mi, že to nebylo žádné studiové focení. Vyprávěl jsem, občas přiložil trumpetu k ústům a on fotil,“ vzpomíná muzikant. Muž, který byl členem slavného orchestru Gustava Broma a ve skupině Iva Pavlíka doprovázel zpěvačku Věru Špinarovou, by si mohl užívat důchodu. V Národním domě si ale pronajal místnost, kde učí své žáky. Jednou týdně tady pod jeho taktovkou nacvičuje kapela Šuba Duba Band. „Hraje v ní okolo dvaceti mladých lidí,“ vypráví dirigent, který je zároveň aranžérem některých skladeb. A také manažerem, jenž školám a pořadatelům kulturních akcí nabízí vystoupení své kapely. „V prosinci nás čeká sedm koncertů ve Frýdku-Místku. Vystoupíme také pod vánočním stromem na místeckém náměstí. Zahrajeme swing, bigbít, rock, pop i funky,“ prozrazuje Michna. Na příští rok plánuje vystoupení v kině Petra Bezruče. Šest set míst v tamním hledišti je pro kapelu veliká výzva.

Fotí pro katalogy

Letos v srpnu se na titulní straně objevila břišní tanečnice Markéta Dintrová. „Možná si někdo všimnul mé fotky v Sedmičce a objednal si moje vystoupení ke svatbě nebo oslavě narozenin. Z modelingové agentury ale žádná nabídka nepřišla,“ říká Dintrová. Výtisk z letošního srpna, kde o ní vyšel článek, si pečlivě schovali také její a manželovi rodiče. Někoho překvapilo, že žena, kterou denně potkávají, se zabývá břišním tancem. „Netušili to ani někteří známí. A stalo se mi, že mě poznala i pokladní v supermarketu. Hned se ujišťovala, jestli jsem to opravdu já,“ vzpomíná Dintrová.
S focením má půvabná zdravotní sestra bohaté zkušenosti. Často pózuje pro módní katalog. Přesto na focení pro Sedmičku nezapomene. „Nejsem takový profesionál, abych se uměla vyrovnat s prudkým sluncem. Hodně jsem přivírala oči,“ vybavuje si Dintrová návštěvu fotografa a redaktorky Sedmičky u nich doma. Orientální tanec už není v takové oblibě jako před několika lety. Lidé se teď zhlédli v zumbě. Přesto Dintrová nedávno otevřela další z pravidelných kurzů pro začátečnice. Připravuje také další ročník Orient show.

Kastelán a rytíř

Hukvaldský kastelán Miroslav Holiš se objevil na titulní straně Sedmičky letos v červnu. Zval čtenáře k návštěvě jednoho z největších moravských hradů. „Měl jsem na sobě kostým purkrabího, který byl v dávných dobách správcem hradu. Raději ale nosím rytířské brnění,“ přiznává kastelán, který je předsedou skupiny historického šermu Rytíři z Hückeswagen.
Fotka v novinách jeho život nezměnila. Nebyla zdaleka první. Hukvaldy jsou vděčným námětem novinářů a oblíbeným cílem turistů. „Příjemně jsem se ale zviditelnil. Přátelé a známí mi často telefonovali,“ usmívá se Holiš.
Sezona na hradě skončila. Tuto neděli se tady lidé sejdou na Ondřejské pouti. Potom kastelán hrad na několik měsíců uzamkne. Už teď vymýšlí program na příští rok. „Chystáme dobývání hradu ve stylu husitských válek. Poprvé by se tady měli sejít majitelé historických aut a motorek,“ prozrazuje Holiš. Sedmičku se svou fotkou si schoval stejně jako jiné noviny, ve kterých je zmínka o hradu nebo o něm. Další zájem fotografů by kastelánovi nevadil. „Do focení půjdu klidně znovu. S novináři rád spolupracuji,“ tvrdí Holiš.

Poznala úspěch i závist

Petru Ferfeckou loni v říjnu zvolili druhou vicemiss soutěže Miss Czech Point. O několik dnů později se krásná úřednice z Bašky usmívala z titulní strany Sedmičky. „Známí mi blahopřáli. Setkala jsem se ale také s pomluvami, záští a intrikami. Překvapilo mě, kolik lidí může člověku závidět úspěch i zájem médií,“ říká Ferfecká. Po nepříjemných zkušenostech by další účast v soutěži hodně zvažovala. „Přihlásila jsem se proto, že si to přál tehdejší starosta,“ přiznává úřednice, která si se dvěma soupeřkami stále dopisuje. Při loňské volbě Miss Czech Point se blýskla rychlým a přesným razítkováním a psaním na počítači. Na obci vybírá od lidí například nájemné za byty a poplatky za odpady. „Většinou se na mě usmívají, i když po nich chci peníze,“ vypráví úřednice. Po své korunovaci prozradila, že by chtěla studovat vysokou školu. Svůj záměr odložila. „Dala jsem přednost zkoušce odborné způsobilosti. Bez ní bych na úřadu nemohla pracovat. Vysokou školu zkusím příští rok,“ plánuje Ferfecká.