Lidé žijící v bytech tráví méně času na čerstvém vzduchu

Život v bytě se může výrazně podepsat na zdraví svých obyvatel. Jak ukázal nový průzkum mapující trendy v bydlení, lidé žijící v bytech si musí denně vystačit s pouhými dvěma hodinami strávenými na čerstvém vzduchu. To je však v porovnání se životem v rodinném domě, a to nejen na venkově, o poznání kratší doba. Obyvatelé rodinných domů totiž tráví venku v průměru kolem pěti hodin. Tato a další fakta vyplynula z průzkumu společnosti Ekonomické stavby, který byl uskutečněn na reprezentativním vzorku české společnosti.

Zdravý životní styl je v dnešní době již nedílnou součástí života téměř každého z nás. „Zdravý jídelníček, dostatek spánku, pravidelný pohyb, to všechno jsou často zmiňované zásady, které by nám měly zaručit dlouhý a zdravý život a zároveň i psychickou vyrovnanost. Často si však neuvědomujeme jak velký vliv má na naše zdraví i způsob našeho bydlení,“ komentuje závěry průzkumu Martina Protiva, projektový manažer z Ekonomických staveb.

Život ve městě s sebou přináší nesporné výhody a možnost jak sportovního vyžití tak dostupnost kvalitních potravin, zároveň ale panelákový styl života připravuje lidi o čas strávený venku. Přitom pro náš skutečně zdravý a klidný život je pobyt na čerstvém vzduchu nejlepším pomocníkem. „Souvisí to s dostatkem kyslíku v našem těle. Kromě očistného účinku na naše plíce a zbavování toxinů, zlepšuje náš imunitní systém, krevní oběh i srdeční frekvenci. Častokrát je dlouhodobý pobyt ve zdravém prostředí tím nejúčinnějším lékem i prevencí,“ potvrzuje Tomáš Kozmík z kardiochirurgického oddělení nemocnice Na Homolce.

Průzkum odhalil, že ke zdravějšímu životu v rodinných domech přispívají i domácí mazlíčci. Až 6 z 10 lidech žijících v rodinných bytech má doma podle průzkumu nějaké domácí zvíře. To je dokonce téměř třikrát častěji, než lidé v bytech. „Zvíře v domácnosti posiluje lidskou odolnost během těžkých období, silnou měrou podporuje naše dobré rozpoložení, kladně působí na redukci stresu, zvýšení hravosti, schopnosti zacházet s citem nebo i s uvědomění si lásky,“ zdůrazňuje psycholožka Hana Sedmidubská.

Průzkum společnosti Ekonomické stavby o trendech v bydlení zpracovala výzkumná agentura Perfect Crowd na reprezentativním vzorku 1000 respondentů.