Počasí lyžařům o víkendu přálo, na hory jich přijely tisíce

Nebezpečí však může čekat lyžaře cestou do hor - od noci na sobotu má pršet a na komunikacích se bude tvořit silná ledovka.

Nebezpečí však může čekat lyžaře cestou do hor - od noci na sobotu má pršet a na komunikacích se bude tvořit silná ledovka.

Zřejmě největší nápor letošní sezony zažily o víkendu lyžařské areály. Lidi do hor lákalo především slunečné počasí a teploty kolem nuly. Lyžařům nevadilo, že na sjezdovkách leží stále hlavně technický sníh. Horší podmínky měli na některých místech vyznavači běžeckého lyžování. Velkou obsazenost hlásí hotely, do nichž už dorazili turisté, kteří chtějí na horách oslavit příchod Nového roku.

Tisíce lidí přivítaly krkonošské areály. V některých místech nestačila parkoviště a auta lyžařů blokovala silnice ve střediscích. U vleků a lanovek stály fronty, třeba v Harrachově museli lyžaři čekat až 20 minut. Plně obsazené turisty jsou oba krušnohorské areály, Boží Dar a Klínovec. Velký zájem je o běžecké tratě, okruhy okolo Špičáku ale nejsou upravené. Vynikající návštěvnost hlásí i menší střediska Krušných hor.

Rekordní nápor lyžařů zažila jizerskohorská střediska společnosti SKI Bižu v Bedřichově, na Severáku a Tanvaldském Špičáku. Stovky lidí vylákalo slunečné počasí i do Sportovního areálu Ještěd.

Lidé zaplnili o víkendu také lyžařské areály v Jeseníkách, kde stále platí první lavinový stupeň. Provozovatelé mohli díky dobrým podmínkám pustit většinou všechny vleky. V nejvýše položeném středisku, na Ovčárně, se však stále nelyžuje, není zde dostatek přírodního sněhu. Nešťastná událost se dnes stala v areálu Miroslav - Lipová lázně, kde po nárazu do sloupu zemřel dvaapadesátiletý lyžař.

I přes oteplené se dá dobře lyžovat na hlavní sjezdovkách Šumavy. Nejvíce sněhu je ve sportovním areálu na Špičáku, kam v sobotu přijelo okolo 2000 lidí. Podobná návštěvnost byla i na Zadově. Provozovatelé ale tvrdí, že by lidí bylo víc, kdyby na Šumavě leželo více přírodního sněhu.

Nejlepší návštěvnost sezony měly o víkendu sjezdovky na Vysočině, u vleků a lanovek se místy tvořily fronty. Nápor zažily lyžařské areály ve Zlínském kraji, jejich provozovatelé se shodli, že šlo o první úspěšný víkend v této sezoně. Lidé se vrátili také na středočeské sjezdovky, kde noční mrazy zlepšily kvalitu sněhu.

Do areálu v Dolní Moravě v Orlických horách přijelo každý den přes 3000 lidí. Bez technického sněhu by ale středisko bylo zcela ochromeno, mimo sjezdové tratě jsou svahy téměř holé. Upravené proto nejsou ani trasy pro běžecké lyžování.