Luxus i tradice v Brně

V jedné z nejatraktivnějších lokalit, jež má město Brno k dispozici - v Masarykově čtvrti - vzniká rezidenční projekt společnosti BM bd, v němž se snoubí prvorepublikový luxus a funkcionalistická tradice. Na stejné hodnoty navazuje také další projekt přímo v centru Brna.

#####Nadstandard v celku i detailech

Pokud jde o dispozici rezidence, ve spodní ze dvou budov se nachází šest mezonetových bytů připomínajících rodinné domy. Spodní podlaží nabízí velký obytný prostor, kuchyni s jídelnou a sociální zázemí, v horním patře najdete tři ložnice a druhou koupelnu. Podlaží jsou propojena schodištěm se zábradlím obloženým přírodním kamenem. Nahoře je kruhový světlík, celá kompozice haly je důsledně symetrická. Bydlení v rezidenci je realizováno ve výrazně vyšším standardu, i pokud jde o detaily. Podlahy v místnostech jsou z masivních dubových parket, podlahu balkonů tvoří dřevěné rošty a vně bytů je instalována stínicí technika - exteriérové rolety na jižní fasádě s pohonem. Na střeše objektu se pro obyvatele domu počítá s moderně řešenou střešní zahradou.

Velmi efektivně jsou vyřešeny byty 1+kk, kterých je v rezidenci celkem dvanáct. Jsou členěny do čtyř zón - obytné, jídelní, kuchyňské a spací. Tu lze díky chytře vyřešené zástěně separovat od obytného prostoru, čímž byt prakticky získává parametry 2+kk. Samozřejmostí je oddělené zádveří, sociální zázemí a balkon po celé šíři bytu.

Rezidence Martinů je umístěna v jihozápadním svahu nad údolím řeky Svratky, jehož dominantou je areál brněnského výstaviště. Byty tak budou nejen prosluněné, ale nabízejí i pohled do údolí, na Červený kopec či zalesněnou oboru. Dobrá dostupnost, klidné prostředí a kvalitní architektura dělají z Masarykovy čtvrti atraktivní lokalitu, kterou lze srovnat s pražskou Hanspaulkou či Ořechovkou.

#####Rozvoj správným směrem

Architektonickou podobu Rezidence Martinů ztvárnil ateliér RAW architektů Tomáše Rusína a Ivana Wahly, kteří se podíleli na výrazných rezidenčních realizacích v Brně (např. bytový dům Křídlovická, Stavba Jihomoravského kraje 2009 - 1. místo) i na brněnském Spielberk Office Centru.

Rezidence Martinů má navázat na předválečnou kvalitu bydlení. „Tenkrát se dělaly honosné haly a velké čtvercové pokoje. Mramorová schodiště nebyla ničím výjimečným,“ říká o historickém standardu luxusního bydlení architekt Ivan Wahla ze studia RAW, které bytový dům navrhlo. V případě menších bytů se architekti inspirovali v Japonsku, kde jsou malé komfortní byty velmi rozšířené. Architekti se v případě Rezidence Martinů snažili obytnou plochu rozčlenit tak, aby nešlo jen o jeden otevřený prostor. „Ložnici jsme oddělili posuvnou stěnou, kuchyň je zase zastíněná krátkým pultíkem, takže se opticky skryje třeba dřez s nádobím. Je to takové malé 2+1,“ vysvětluje Ivan Wahla, podle něhož je správné, že město tento projekt umožnilo, centrum by se totiž podle něj mělo rozvíjet tímto způsobem.

#####Funkcionalismus v centru města

S obdobnými motivy vznikala podoba jiného rezidenčního projektu, který staví v samém centru Brna společnost Domoplan. Bytový dům Rezidence Kopečná má být dokončen v polovině roku 2013 a nabídne celkem 11 nadstandardních bytů (10x 3+kk, 1x 4+kk), 17 podzemních parkovacích míst přístupných z ulice pomocí výtahu a rovněž elegantní vnitroblokové zahrady na střeše podzemního podlaží. Investor preferoval pozemek v ulici Kopečná především kvůli jeho výjimečné poloze. Z bytů je výhled na brněnskou katedrálu, dům je obklopen rekonstruovaným parkem Denisovy sady a majitelé budou vzdáleni jen několik minut pěší chůze od jednoho z nejkrásnějších a nejživějších brněnských náměstí, Zelného rynku.

Stavba sousedí s funkcionalistickými domy, které mají pásová okna, architekti se proto pokoušeli na tento styl reagovat. Rezidence Kopečná pracuje s motivem moderních pásových oken, která jsou vizuálním akcentem domu s hladkou omítkou; podle architekta Wahly tak vyniká čistá nečleněná hmota. Kvalitu stavby zdůrazňuje rovněž travertinem obložený parter, ale i vnitřní podoba bytů, kde je věnována zvláštní pozornost materiálům -budou v nich přírodní dřevěné parkety, obklady se skleněnou mozaikou, posuvná francouzská okna s lodžií, dveře s dezénem přírodní dýhy.

Dispoziční řešení bytů je záměrně zvoleno tak, aby poskytovalo velmi pohodlné bydlení. „Záměrem projektu bylo integrovat nový rezidenční dům do stávajícího kontextu, v němž se objevují typické znaky brněnského meziválečného funkcionalismu i kvalitní architektury konce 19. století. Tvarosloví domu tak odpovídá moderním architektonickým trendům a zároveň respektuje atmosféru významné čtvrti, kterou oblast Starého Brna je,“ říká k projektu Ivan Wahla.