Luxusní útrata ve městě: 9,4 mi lionu korun za den

Žil jsem v podnájmu, jedl střídmě, oblékal se levně a jezdil vlaky. To už je minulost. Zahrál jsem si na milionáře, který chce za den svůj život proměnit v luxus.

Rozhodl jsem se nechat kladenským obchodníkům v jediném dnu pořádnou tržbu za sedm vybraných položek: bydlení, novou kuchyň, auto, oblečení, brýle, nejkvalitnější potraviny a posezení u vína s partnerkou.

Ostrovec je v kurzu

Začínám brzy po ránu. Nejdřív ze všeho musím nutně vyřešit střechu nad hlavou. Chci dům na prestižním místě s garáží, protože pak si půjdu koupit auto. Vybral jsem si na internetu nový dům na Ostrovci. 4+kk s terasou a garáží pro dvě auta. Celková obytná plocha je přes tři sta metrů čtverečních a k tomu přes půl hektaru zahrady. Společnost Orbis reality mi za něj účtovala 5,6 milionu korun. Byl to nejdražší dům na prodej, který jsem ten den v Kladně objevil.

Touareg a passat

Před partnerkou své aktivity stále tajím, protože ji chci překvapit, až se vrátí z práce. Do nového bytu ji odvezu novým autem.

V Kladně je nyní zřejmě největším luxusem volkswagen u prodejce Amond. Ostatní prestižní značky jako Mercedes, BMW či Lexus ve městě nejsou. V rozdělovském autosalonu přede mnou prý nakupovali Barbora Špotáková či Martin Procházka. Vybral jsem si dvě auta. Passat CC za 880 tisíc korun a touareg, osmiválec s obsahem 4,2 litru, za 2,2 milionu korun.

„Mnozí se diví, jaká je v Kladně kupní síla. Patříme totiž dlouhodobě k největším prodejcům drahých aut v Česku,“ říká jednatel firmy Jaroslav Přikryl.

Lednice s televizí

V novém autě jedu objednat do bytu kuchyň. Ta bývá z vybavení domácnosti nejdražší. „Jestliže kvalitní ložnice, zařízení obývacího prostoru či koupelnu pořídíte průměrně za dvě stě tisíc korun, možná trochu dráž, pak kvalitní kuchyň i se spotřebiči na těchto částkách začíná,“ říká Tomáš Berka, zástupce společnosti DanKüchen, která sídlí nedaleko pěší zony.

Po dvou hodinách ladění barev a stylů jsme dospěli k částce sedm set tisíc korun. Do základní sestavy objednávám skleněnou pracovní desku, digestoř na dálkové ovládání, vestavný kávovar, lednici s vestavěnou televizí a ledovačem. Třeba jen dřezy, odpadkový koš či baterie stály téměř třicet tisíc korun. Luxusnější kuchyň v Kladně zřejmě není.

Camel a Bushman

Už jsem to nevydržel a partnerce vše mobilem oznámil. Dala ve firmě hodinovou výpověď a když se vzpamatovala ze šoku, trvala na tom, že se musím obléct ve vyhlášeném kladenském butiku.
Vyrazili jsme do Camelu u Podprůhonu. Navíc si tam mohu pořídit i novinky od firmy Bushman.

Do tašek mi prodavačka naskládala sedmery ponožky a stejné množství boxerek, čtyři spodní trička, šest triček s dlouhým i krátkým rukávem a šest košil. Pak troje kalhoty a tři páry bot, dvě čepice a dva páry rukavic, tři pásky, peněženku, příruční tašku a kabát. Z pokladny vyjel doklad na 24 980 korun.

Brýle až do domu

Jeli jsme do nového bytu. A protože nosím levné kostěné brýle, objednal jsme si přes internet službu společnosti OptikDoDomu. Otevřeli kamennou prodejnu v centru Kladna, ale obruby vozí i za zákazníkem. Modely včetně čoček nabízejí v cenové relaci od 999 korun až po několik tisíc.

„Návštěva zákazníka na zavolání je v naší firmě běžnou službou. A nemusí jít pouze o bohaté klienty. Nedávno jsme jeli například do domova důchodců,“ vysvětluje jednatelka firmy Klára Seidlová.
Vybral jsem si prestižní značku Icona za 4999 korun. V tomto případě jsem se rozhodl dát přednost slušivému modelu před zbytečným utrácením.

Jednoduše „…z přírody“

Nechat si přivézt luxus až do domu se mi zalíbilo. Po internetu jsem objednal od společnosti s názvem „…z přírody“ jeden kilogram čerstvé mozzarelly.
Firma, která se usídlila pod hlavní poštou, ji dodává dvakrát týdně přímo z Alp.
Kromě sýru jsem také objednal chuťovky od českých farmářů a speciality z Francie i Itálie.

„Vozíme zákazníkům buď jednotlivé objednávky až do domu, nebo jednou týdně kompletní bedýnky s čerstvými potravinami,“ říká spolumajitelka firmy Barbora Kunstová.
Společnost poskytuje potravinové služby, které dosud v Kladně chyběly. Já jsem za ně tentokrát zaplatil jeden tisíc tři sta korun.

Výběr z hroznů na Letné

Kolem nás to v domě voní novotou a kvalitou. Chceme s partnerkou výjimečný den zakončit slavnostně, a proto se rozhodujeme zakončit ho posezením u dobrého vína.

Od přátel si nechávám doporučit restauraci Letná v Rozdělově. „Vaří tady kuchaři z pražských restaurací Grosseto nebo U Páva a nabízíme jedny z nejkvalitnějších značek vína,“ říká šéfová restaurace Veronika Galušková.

Přede mnou už mnohé ochutnali třeba hokejisté Milan Hnilička a Pavel Patera.
Na stůl nám číšník přinesl láhev Pálavy výběr z hroznů 2008, která stojí 245 korun.

Po ní jsme ochutnali Rýnský Ryzlink s označením víno originální certifikace, lahvinka za necelé tři stovky.
Z celkového počtu patnácti tisíc lahví, které byly pod touto značkou na světě vyrobeny, kupuji pět kusů, které si odvážíme do nového domova.

Snový den milionáře končí. Ještě před spaním jsem si spočítal, že jsem ze svého fiktivního milionářského konta utratil v Kladně za jediný den přes devět milionů čtyři sta tisíc korun.