Má na to? Uhlíř čeká, zda se někdo ozve

Basketbalista Rostislav Uhlíř nechce hrát v Ostravě. Svůj nový klub si hledá sám, a to ve Španělsku.

Jednou už ve Španělsku hrál. Nastupoval za rezervní tým Realu Madrid. Teď by se basketbalista Rostislav Uhlíř do Španělska rád vrátil.
Od loňského srpna, kdy se dozvěděl, že má v těle nádor, prošel několika operacemi a vybojoval svůj nejtěžší zápas. Nad zákeřnou chorobou zvítězil a ještě v závěru loňské sezony symbolicky naskakoval do zápasů NH Ostrava. Před novou sezonou, kdy je zcela zdráv, se ale čtyřiadvacetiletý basketbalista rozhodl, že v Ostravě už dál nechce působit. Hledá si angažmá jinde.

Proč nechcete dále v Ostravě pokračovat?
Jednoduchý důvod. V Ostravě mi to nevyhovuje z koncepčních důvodů. Bylo řečeno, že se bude dávat příležitost mladým českým hráčům, ale v loňské sezoně se prakticky nastupovalo se třemi cizinci v základní pětce. Přesto, že jsme měli tu drzost hrát s tolika cizinci, jsme nedosáhli ani na play-off. Nebylo ani na místě, byť jsem byl po nemoci, abych byl srovnáván výkonnostně s kluky, kteří se do světa basketbalu teprve dostávají. Proto hledám novou motivaci a impuls.

Co na to vedení klubu, že odcházíte?
Asi to byl šok. Ale v Ostravě už nějakou dobu působím a za tu dobu necítím, že bych šel nějak výkonnostně nahoru.

Odkdy jste tedy volný hráč?
V březnu jsme se dohodli na konci a v červnu mi v Ostravě doběhla smlouva. Udělal jsem to tak, abych v případě nějakého zájmu jiných týmů mohl s nimi jednat sám.

Momentálně si sháníte angažmá. Jak to vlastně probíhá?
Musím podotknout, že tým si sháním sám. Nemám žádného agenta, o to je to těžší, ale z dob, kdy jsem působil v Realu Madrid, mám spoustu kontaktů, a teď je využívám. Kontaktoval jsem trenéry a ptal se na situaci v jejich klubech. Když řekli, že je možné, abych u nich nastupoval, domluvil jsem si pár tréninkových jednotek, kde jsem ukazoval, co vlastně umím. Potom jsem chtěl, aby mi trenéři řekli svůj objektivní názor, zda na to mám, abych hrál jejich ligu, nebo aby mi řekli, abych si šel pinkat třeba do Maďarska. No a teď čekám, jestli se někdo ozve.

Hledal jste týmy jenom ve Španělsku?
Ano. Znám řeč, už jsem tam působil a přítelkyně je taky ze Španělska.

Nechtěl jste zkusit třeba snazší cestu, zeptat se u nás v lize? Třeba v Opavě, kde je tým poskládaný, když nebudeme brát Slováky jako cizince, jen z domácích hráčů?
Opava mě také napadla. Navíc tam znám hodně hráčů, kteří prošli ostravským týmem, ale vzhledem k tomu, že španělská liga startuje na konci října a nákupy se dělají v září, mám ještě čas na zahraniční angažmá. U nás je to tak, že v červenci už začíná příprava, a kdybych se nakontaktoval třeba na trenéra Klapetka z Opavy a on mi řekl dobře, pojď s námi trénovat, zavřel bych si vrátka ke všem možným nabídkám.

Do Španělska vás to vyloženě táhne. Přemýšlel jste, že byste tam zůstal natrvalo?
Musím říct, že životní styl a sluníčko se mi hodně ve Španělsku líbí, ale to zázemí, které mám tady vybudované, nelze překonat. Takže moje odpověď je, že natrvalo ne.

Proběhl odchod z Ostravy v dobrém, bez emocí?
Ano, bez problémů. Po jednom zápase, ve kterém se to ve mně zlomilo, jsem Lacovi Kudelovi, šéfovi Ostravy, napsal e-mail, že bych s ním chtěl mluvit, že tak to dál nejde. On mi odepsal, ať vychladnu. Nicméně jsme se sešli a nabídl mi novou smlouvu, kterou jsem odmítl. Laco Kudela se ale zachoval jako velký profík a nezlomil nade mnou hůl. Nevykřikoval nic ve stylu, tady už si nezahraješ. Ke mně se akorát doneslo, že trenéři prohlásili, že můj odchod berou jako zradu.

Momentálně čekáte, zda se někdo ozve se smlouvou. Co když se stane, že se nikdo neozve?
Nebral bych to tragicky. Začal bych nastupovat v nějaké nižší domácí soutěži. Přiznávám, byla by to pro mě možná roční ztráta, ale pokračoval bych dále ve škole a čekal na šanci.

Kolik týmů jste ve Španělsku oslovil?
Na testech jsem byl ve třech týmech. Ve dvou druholigových a jednom třetiligovém týmu, kde cítím největší šance.

O který tým se jedná?
Jedná se o Andorru. Tam mi trenér řekl, že by mě do týmu chtěl, ale že to musí projednat s vedením. Peníze hrají taky velkou roli a já jako cizinec musím někde bydlet a je na klubu, jestli to nebude pro něj velké zatížení.

Není třetí španělská liga málo?
Nechtěl bych porovnávat třetí španělskou ligu s naší nejvyšší soutěží. Tady hraje Nymburk, který má výborné hráče, a těžko se ve Španělsku ve třetí lize objeví jejich hráči, protože by po nich okamžitě sáhly ty nejlepší týmy ze Španělska. Ale liga se hraje v rychlejším tempu, je agresivnější a nastupují v ní mladí hráči, kteří čekají na svoji šanci. Já se necítím jako hotový hráč a tahle soutěž mi určitě pomůže se zlepšovat. Není špatná.

Jak momentálně vypadá vaše zdraví, docházíte ještě k lékařům?
Pravidelné kontroly trvají. Hovořím s lékařem, zda můžu dále sportovat, a hlavně jsem chtěl dostat zelenou k tomu, abych si mohl najít zahraniční angažmá. Já sám se cítím ve stoprocentní pohodě.