Má rád lidi, blues a prázdniny

Jako druhý v pořadí Sedmičce prozradil svých sedm radostí Jura Bosák. Opavský muzikant, výtvarník, animátor a textař.

Většina lidí jej zná jako zpěváka a baskytaristu. Působí hned ve třech kapelách, Sonyk Bel, Expedice Apalucha a Dobrozdání. Rozsah činností Jury Bosáka je však širší. Maluje a vystavuje obrazy a ilustrace, píše texty, připravuje vlastní knihu.
Učí na ostravské Střední umělecké škole, kde studentům předává základy animovaného filmu. Při přemýšlení o sedmi největších radostech se podle svých slov hodně zapotil.

1. Kapely

Obrovskou radost mám z hraní a natáčení desek se svými kapelami. Jsem moc rád, že jsme se Sonyk Belem o Vánocích dodělali velice slušnou desku Mořem do očí. Teď v červenci po čtyřech letech děláme na desce s Expedicí Apalucha a na začátku srpna bych měl začít nahrávat druhou desku blues-folkovým Dobrozdáním. Nejde přímo o kapelu, ale o duo, které tvoříme já a Kamil Mrtvolka Quis.
Čeká mě i několik koncertů, 14. srpna hrajeme s Dobrozdáním na festivalu Tovačovský portál, 21. srpna je koncert Expedice Apaluchy v Suchých Lazcích a 3. září hrajeme se Sonyk Belem ve Frýdku-Místku.

2. Kniha mých textů

Právě vzniká kniha, ve které bude výběr mých písňových textů za zhruba posledních deset let. Křest ji čeká už 9. září v klubu Art a já právě pracuji na jednotlivých ilustracích, které texty doplní. Mám velkou radost, že se podařilo uskutečnit nápad, který jsem měl zhruba před rokem, kdy jsem oslovil nakladatelství Perplex. Navíc ji můžu celou sám ilustrovat, to mě moc baví.

3. Swing a blues

Díky spolupráci se swingovým orchestrem Patrika Benka jsem dostal možnost zazpívat si s dechovkami Základní umělecké školy Václava Kálika na jejich přehlídce ve Slezském divadle. Zazpíval jsem si tak s nadšením písně Raye Charlese a Louise Armstronga. Byl to pro mě výjimečný zážitek.
Swing a hlavně blues mám moc rád. Nejraději si pouštím právě Raye Charlese.

4. Ateliér animace

Učím na Střední umělecké škole v Ostravě, studoval jsem animovaný film ve Zlíně a jeho základy teď předávám dál. A mám obrovskou radost, že jsme přežili další školní rok. Navíc se nám podařilo sehnat peníze na základní vybavení ateliéru animace. Základní technika je nakoupená, budeme mít například nahrávací kout nebo místnost pro ateliér loutky. Letošní školní rok se bohužel nepodařilo ateliér zprovoznit. Snad tam už příští rok vznikne aspoň jeden pořádný animovaný film.

5. Koncerty

Mám velkou radost i z toho, že se mi v poslední době podařilo dostat na skvělé koncerty. A na další se chystám. Viděl jsem koncert Johna Mayalla a na festivalu Colours of Ostrava jsem si nemohl nechat ujít vystoupení Iggyho Popa. V listopadu zamířím na šumperský festival Blues Alive, kde se moc těším na Johnnyho Wintera.

6. Lidé

Velkou radostí jsou pro mě lidé, které mám rád. Rád je vidím, potkávám, mám radost, že jsou spokojení a nic jim nechybí.
Rád se s nimi scházím, povídám si. Díky lidem, které mám rád, si uvědomím, že všechny nepříjemné věci jdou přežít a na světě je taky hodně věcí, ze kterých se člověk může radovat a těšit se na ně.

7. Prázdniny

Skončil školní rok, a protože jsem učitel, mám dva měsíce prázdniny. Mám tedy více času na sebe, svoje přátele i své koníčky. Člověk má víc volna a může se věnovat všemu, na co během roku neměl čas.
Právě díky letním prázdninám se konečně můžu pořádně věnovat všem těm předchozím radostem, které jsem vyjmenoval.