Mág Venera vyčaroval finále

Brněnští hokejisté vyřadili Plzeň a o titul si to rozdají s Pardubicemi. Diriguje je totiž magnet na úspěchy.

Přepisování historie by si mohl trenér Zdeněk Venera přidat v životopisu do kolonky zvláštní dovednosti. Dokázal to se Zlínem, zvládl to i s Karlovými Vary. Teď do finále hokejové extraligy dotlačil také brněnskou Kometu. Ta v semifinále smetla našlapanou Plzeň 4:1 na zápasy.

Fanoušci vychvalují jistého gólmana Jiřího Trvaje, velebí tahouna Tomáše Divíška a vychutnávají si umění zkušeného Róberta Petrovického. Ale je to právě čtyřiapadesátiletý odborník, který vyčaroval skvěle šlapající modrobílý tým, jenž se snaží v boji o titul přetlačit Pardubice (pozn. red.: první dvě finálová utkání se hrála po uzávěrce vydání). „Pokud někdo postoupí se třemi různými týmy do finále, tak to už prostě nemůže být náhoda,“ má jasno hokejový expert David Pospíšil.

Nejlepší tah?

Venera Když majitel Komety Libor Zábranský dostal otázku, co považuje za nejlepší tah v sezoně, odpověděl bez váhání.

„Jednoznačně to, že Jara Medlík dokázal přemluvit kouče Veneru, aby šel k nám. To byl začátek všeho,“ pronesl spokojeně Zábranský.

V čem tkví tajemství úspěšného kouče? Podle odborníků v přizpůsobivosti. „Je to nejen výborný trenér, ale také stratég a hlavně motivátor. Za jeho největší přednost považuji fakt, že dokáže hru přizpůsobit materiálu, který má k dispozici. Z hráčů za každých okolností vytáhne maximum a ukáže jim, jak vyhrávat,“ chválí brněnského kouče komentátor České televize Martin Hosták. Podle Pospíšila Venera nevyznává jeden hokejový styl, který by tvrdošíjně vštěpoval každému týmu, který vede. „Dokáže výborně reagovat na ledě. Když něco funguje, nechá to. Když něco nefunguje, tak to změní k lepšímu,“ tvrdí Pospíšil.

Změny však nejsou na první pohled tolik patrné. Svoje týmy utváří postupně. „Pořád je co pilovat, ale to bude celou sezonu. Nedostatky musíme odstraňovat až do konce základní části,“ prohlásil na začátku ročníku Venera.

Svoje slova naplnil beze zbytku. Ačkoliv v sezoně se Kometa mnohdy nepohybovala na postupových místech a do předkola proklouzla až v samotném závěru základní části, formu načasovala výtečně.

„Je to mravenčí práce, kterou Venera ovládá dokonale. Dobře ví, že si všechno nemůže sednout hned, a proto nesmí panikařit. V situaci, kdy se Kometě nedařilo a byla na dně, by leckterý trenér svoji práci přeoral. Venera to zkušeně neudělal. I proto je teď Kometa ve finále,“ usmívá se Pospíšil.

Své hráče dokáže o nastolené cestě přesvědčit, což mnozí považují za hlavní devízu brněnského kouče. „Kometa momentálně hraje se statnými beky, kteří si zakládají na důrazné hře. Ale já jsem si jistý, že kdyby tam Venera měl Josefa Řezníčka (pozn. red.: bývalý technický obránce, který měří 170 centimetrů), tak ho přesvědčí, že silová hra je pro něj nejlepší,“ nabízí další střípek Pospíšil.

Propracovaná obrana

A jaký je vlastně trenérský rukopis Zdeňka Venery? Přestože s každým týmem hraje trochu něco jiného, stejné prvky lze najít u všech. „Za všechny bych vypíchl propracovanou defenzivu. Sparta i Plzeň se proti Kometě v play­off prosazovaly opravdu těžce,“ říká Hosták. Pospíšil s ním souhlasí. „Z pevné a obětavé obrany Venera vychází. Teprve na ni navazuje kreativitou v ofenzivě,“ všímá si Pospíšil. Není divu, však také Venera v nejvyšší soutěži nastřádal 437 zápasů na pozici obránce. Ještě žádný tým v extralize neproklouzl do finále z předkola. Venera to s Kometou dokázal. A historii by rád ještě o jeden záznam vylepšil. A připsal si tak první trenérský titul v kariéře.

ZDENĚK VENERA

• Je mu 54 let, narodil se v Hranicích.
• Na pozici obránce v extralize odehrál celkem 437 zápasů a vstřelil 45 gólů.
• V roce 1988 odešel dohrát kariéru do dánského Frederikshavnu, kde působil tři roky a hned v tom prvním se dočkal mistrovského titulu.

Trenérská kariéra a největší úspěchy

• Vsetín (dorostenci, junioři)
• Zlín (dorostenci, junioři)
• Zlín (2. místo společně s Antonínem Stavjaňou; stal se trenérem roku)
• Karlovy Vary (2. místo)
• Kometa Brno (minimálně 2. místo)
• Hokejovými vzory jsou František Pospíšil, Bobby Orr.
• Rodina: manželka Jindřiška, synové Tomáš (1979) a Jakub (1983).
• Jako nadějný reprezentant dostal v devatenácti letech dvouletý zákaz činnosti po hromadné rvačce s hokejisty Sovětského svazu na juniorském mistrovství Evropy, což pro něj znamenalo faktický konec reprezentační kariéry; za áčko se lvíčkem na prsou si nikdy nezahrál.