Majitelé mohou získat dotace na opravy domů

Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o Státním fondu rozvoje bydlení (SFRB). Novela má umožnit financování projektů na podporu rozvoje obcí, měst a regionů prostřednictvím evropského projektu Jessica. Uvedl to ředitel tiskového odboru Hradu Radim Ochvat.

Fond bude využívat prostředky EU k snižování energetické náročnosti a zvyšování kvality bydlení. Bude tak pokračovat v programu Panel s využitím evropských strukturálních fondů. Program Jessica umožní otevřít dlouhodobé výhodné úvěry a motivovat vlastníky k opravám a regeneracím bytových domů. Forma nízkoúročených úvěrů umožní opakovaně poskytovat prostředky dalším zájemcům. „Částku 600 milionů korun, která je k dispozici pro rok 2013, považujeme za startovní. Na rozdíl od dosud používaných dotací se okruh příjemců podpory nebude zužovat,“ uvedl ředitel SFRB Jiří Koliba.

Právě tuto formu podpory, jako návratnou z pohledu jejích poskytovatelů, významně preferuje Evropská komise. Jejím principem je s využitím prostředků strukturálních fondů motivovat soukromé investory, kterými mohou být i vlastníci bytových jednotek, k realizaci ekonomicky návratných opatření. I přes poměrně masívní podporu dosud poskytnutou prostřednictvím programu PANEL, je potřeba opravit přes 1,5 milionu bytů v odhadované výši nákladů přes 500 miliard Kč.