Majitelům domů se nová koncepce bydlení nelíbí, nájemníkům ano

Občanské sdružení majitelů domů (OSMD) nesouhlasí s novou státní koncepcí bydlení, kterou ve středu schválila vláda. Naopak Sdružení nájemníků ČR (SON) s vládním dokumentem vyjádřilo souhlas. Vyplývá to z vyjádření obou sdružení. Nová státní koncepce bydlení se má zaměřit hlavně na podporu výstavby nájemních bytů.

„Opakuje prokázané chyby předchozích koncepcí: plýtvá penězi ze státního rozpočtu, podporuje bohaté místo potřebných, vede k finanční krizi rezidenčního trhu, neodstraňuje korupční příležitosti a plýtvá na pokračující podporu nové výstavby,“ uvedla mluvčí OSMD Aneta Červenková. Jedním z důvodů přijetí nové koncepce je podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) finanční neudržitelnost současného systému. Dotace tedy mají nově nahradit například úvěry s nízkými úroky. Nový systém tak už podle MMR zatěžovat státní rozpočet nemá.

Naproti tomu nájemnické sdružení nový plán vlády na bytovou politiku přivítalo. „Sdružení nájemníků ČR schválení koncepce vítá a oceňuje zejména posun k podpoře nájemního bydlení proti bydlení vlastnickému, návrhy na řešení větší bytové dostupnosti mladých domácností a též podporu nájemního bydlení pro seniory,“ sdělil předseda sdružení Milan Taraba. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský dnes nastínil postup dalších prací na uskutečňování nové koncepce. „Do konce měsíce musíme Legislativní radě vlády předložit pilotní program poskytování nízkoúročených úvěrů na výstavbu nájemních bytů či rekonstrukcí s diferencovanou výší úroků dle cílové skupiny nájemníků,“ uvedl v tiskové zprávě ministr.

Poslední koncepci bydlení vláda přijala v roce 2005, platila do roku 2010. Podle poradenské společnosti KPMG, která se na přípravě návrhu nové státní koncepce vedle MMR a SFRB také podílela, minulá koncepce kladla až příliš velký důraz na podporu vlastnického bydlení. Státu se také nedařilo zajistit stabilitu finančních zdrojů, které do oblasti bydlení posílá.