Malá letiště lákají na pohled z ptačí perspektivy

Jihočeši si na své větší letiště musejí ještě počkat. Lidé, kteří na svou dovolenou či na pracovní cesty létají, musejí jezdit do jiných měst.

Dojet se dá třeba do Prahy, Brna, Vídně nebo nejlépe do rakouského Lince. Letectví se však kraji rybníků nevyhýbá úplně. Je tu několik sportovních letišť.

Jedním z těch větších je areál u obce Hosín nedaleko Českých Budějovic. Jeho historie sahá do poloviny padesátých let minulého století. „V roce 1952 tam přivezli z letiště Planá aeroklubový hangár, v červenci roku 1953 zahájili plachtařský provoz a o rok později motorový. Bezesporu nejznámějším členem aeroklubu, který vstoupil do povědomí domácích i zahraničních příznivců létání, je Petr Jirmus. Ten jako jediný pilot v historii obhájil titul mistra světa v letecké akrobacii v kategorii Unlimited,“ stojí na webových stránkách hosínského aeroklubu.

Kromě kurzů motorového a bezmotorového létání si zde zájemce může i skočit s padákem. Nebo si udělat parašutistické zkoušky a přihlásit se na řadu soutěží. Jedna z nich je v přesnosti přistání, kterou pořádá právě Hosín.

Letiště přežilo válku Také druhé největší město regionu má své letiště. V Táboře se už začátkem roku 1935 sešla parta nadšenců do kluzákového létání a založila klub. Ani kruté období druhé světové války, kdy veškerá československá letadla a aerokluby připadly Němcům, neukončilo táborské létání. Dnes má aeroklub asi stovku členů, kteří se převážně věnují plachtění. Třináct pilotů pak létá na motorových letadlech, deset lidí se věnuje balonům.

Zvláštní kapitolou menších letišť a leteckých sportovních klubů jsou v současné době stále populárnější vyhlídkové lety. Pohled například na zámky Hluboká, Červená Lhota, města Jindřichův Hradec, Slavonice či Český Krumlov z ptačí perspektivy už dnes není ničím výjimečným. Zájemci se mohou za několik tisícovek vydat do oblak z Budějovic, Tábora anebo z Jindřichova Hradce. Stačí si jen vybrat město a aeroklub a letět.

Letišť z kategorie těch nejmenších je na jihu Čech také několik. Jednoduché budky s hangárem a posekanou přistávací i vzletovou dráhou slouží letcům například u Frymburka, u Velešína či mezi Prachaticemi a Strunkovicemi nad Blanicí.