Malí čtenáři vyrazili s knihami na dlouhou plavbu

Čtou dnešní děti? V Mladé Boleslavi se je v tom dospělí snaží podpořit.

Ve čtvrtek 1. října totiž pracovnice dětského oddělení Knihovny města Mladá Boleslav zahájily soutěž, která má u mladých probudit chuť do čtení.
Rozvěsily sedm velkých srdcí a plachetnici. Kdo přečte některou z knih na dvanáctičlenném seznamu a vyluští pro kontrolu třeba tajenku z otázek k příběhu, objeví se jeho jméno na prvním srdci. S každou další knihou se posune víc k lodi, po přečtení osmého titulu až na její plachty. Tehdy získá titul ostříleného plavčíka a knižní odměnu. Čas na Knihoplutí, jak se soutěž jmenuje, mají děti do konce května 2010.
„Knížky jsme vybíraly podle toho, co děti čtou, ale i naopak, co nečtou,“ říká pracovnice dětského oddělení Marie Koderová. Dvanáct zajímavých titulů si mohou přečíst nejen malí čtenáři mezi deseti až dvanácti lety, ale i jejich mladší a starší kamarádi.
„Začátku soutěže by se mohlo zúčastnit kolem padesáti dětí, dopluje jich ale možná tak deset,“ myslí si Koderová.
Pracovnice městské knihovny zároveň zprostředkovaly hodinovou soutěž pro žáky 2. základní školy. Děti vymalovaly loď a potom s ní hrály obdobu Člověče, nezlob se. Když stouply na červené políčko, musely v některé z knih nalézt správné řešení na zadanou otázku.
„Pro děti to bylo fajn. A pro mě bylo zajímavé pozorovat, jak se děti chovají, když je řídí někdo jiný,“ hodnotí třídní učitelka 2.C Marie Matoušková. „Líbila se mi hlavně ta hra,“ říká její žák Tomáš Ježek.