Malířka. Vymyslela varovné tabule

Simona Kmoníčková maluje obrazy. Pro sebe. Ale její tabule, které varují před prostitutkami, zná v Chomutově každý.

Chomutov / Bála se o dceru, která musela chodit do školy Lipskou ulicí, kde si němečtí řidiči vyhlíželi prostitutky.

Největší strach Simona Kmoníčková měla, že dceru někdo vtáhne do auta a unese ji do ciziny. Teď, když jsou po městě rozvěšené její tabule, varující před prostitucí, se už nebojí. Ona ani dcera.

Proč zrovna výstražné tabule? Jak vás to napadlo?

Soudila jsem podle sebe: jako kuřačka bych si nezapálila u cedule zákaz kouření. Nebo u bazénu, kde je nápis zákaz skákání, bych si nedovolila skočit do vody. Napadlo mě, že u výstražné tabule, upozorňující na rizika spojená s prostitucí, také řidič nezastaví, aby nabral prostitutku.
Měla jsem za to, že jejich zákazníky to odradí, a tím pádem i odsune z města.

Objevily se i názory, že vaše tabule jsou nedemokratické, že člověku nařizují, co nemá dělat. Co si o tom myslíte?

Na žádné z těch tabulí není napsané, že je něco zakázané. Jen varují před následky. Pak už se každý může rozhodnout sám, jestli mu stojí za to, zaplatit si pouliční prostitutku a riskovat, že se nakazí.

Věděla jste hned, jak by taková tabule měla vypadat, že na ní bude ženská postava?

To jsme dali dohromady až s grafikem. Můj prvotní nápad byl, dát tam nápisy: Nezastavuj, nevíš, co tě může potkat! nebo Ubližuješ sám sobě i své rodině! To ale nešlo na tabuli napsat i v němčině. Tak dlouhý text by byl moc malým písmem. Nemělo by to takový efekt.

Jaký je to pocit, vidět potom na sloupech svá díla? Nezalekla jste se toho?

Nespala jsem kvůli tomu. Také jsem byla špatná z reakcí lidí na internetu. Tvrdili, že jsem frigidní a i jinak mě uráželi. Některé diskusní příspěvky ale byly povzbudivé, třeba jeden pán mě prosil, abych mu s prosazením výstražných tabulí pomohla v Praze. Jiný muž mě kvůli tomu dokonce žádal o ruku.

Co tabulím říkají lidé ve vaší ulici?

Většinou se shodují, že je to tady od té doby klidnější.

Je pravda, že se vašimi motivy zabýval dopravní psycholog?

Chomutovská radnice nejdřív nechala vyrobit tabule se všemi tématy, ale pak se k nim ještě vyjadřovala dopravní psycholožka. Určila jejich přesné rozmístění ve městě. Třeba tabule, kde je přeškrtnutý název města a pod ním názvy pohlavních nemocí nesmějí být v centru. Řidiče by prý mátly, mysleli by si, že jsou na výjezdu z města. Zakázala používat u škol tabuli, na níž má prostitutka místo hlavy lebku.

Nemáte strach, že se vám pomstí kuplíři?

Ze začátku jsem se bála. Ale tabule v ulicích visí už přes dva měsíce a nic se nestalo, nikdo mi nevyhrožoval.

Mohou varovné cedule snížit prostituci?