„Mám rád Queeny a ráno bez bolesti“

Tanečník olomouckého baletního souboru Ivo Jambor v novém seriálu Sedmičky popisuje svých sedm radostí.

Sedmička startuje letní seriál, ve kterém postupně sedm osobností Olomouce představí čtenářům své radosti. První z nich je hvězda olomouckého baletního souboru Ivo Jambor.

Mladý tanečník původně myslel, že v Olomouci pobude jen krátce, nakonec je tu už pět let. Za roli Radúze v baletu Radúz a Mahulena získal cenu za nejlepší mužský taneční výkon sezony a za roli Freddieho Mercuryho v baletu Queen byl nominován do TOP 8 na Cenu Thálie za rok 2007.

„Mám rád aplaus. Zvláště, když publikum křičí a píská, to je nepopsatelný zážitek. No a když si lidi stoupnou, to je bomba,“ říká Jambor. Nejšťastnější byl právě za roli Freddieho Mercuryho, protože skupina Queen patří mezi jednu z jeho největších radostí.

Queen

Mám rád hudbu a nejvíc ze všeho skupinu Queen. Na jejich hudbě jsem vyrostl. Proto je představení Beatles & Queen moje nejoblíbenější, i když tam je několik rychlých převleků, u kterých si člověk nemá šanci vydechnout a musí během chvilky zpět na plac. Nejvíc si užívám skladbu Don’t Stop Me Now. Z jejich desek mám rád všechny a nejraději nejspíš Noc v opeře. Je to těžké, všechny jsou skvělé.

Když do Olomouce přijel přítel a garderobiér Freddieho Mercuryho Peter Freestone, říkal mi, že to bylo nejlepší představení, které o Queenech viděl. Dokonce mi řekl, že jsem mu chvílemi Freddieho připomínal, což považuji za největší poctu. Zvláště od člověka, který s ním prožil půl života.

Kolo

Na kole jezdím denně, odmalička. Otec závodil na brněnském velodromu a bratr jezdil taky několik let závodně. Jezdí i máma, která vyhrála silničního Krále Šumavy a Beskyd Tour.

Momentálně mám dvě kola – jedno na jízdu po městě a druhé, to které jsem si poskládal s pomocí táty, mám na větší vzdálenosti a výlety. Jezdím rád lesem a pěknou přírodou, vyjet si na Náklo, hodit se do vody, pořádně si zaplavat, vypláznout na slunko – to je paráda, to je moje radost.

Jsem velký sportovec. Kromě jízdy na kole pravidelně chodím do posilovny, rád bruslím a hrávám hokej. Dokonce i lyžuji.

Přítelkyně Petra

Mezi mé radosti patří samozřejmě přítelkyně Petra Glacová. Je také tanečnice a pochází z Petřvaldu na Karvinsku. Je moc hodná a máme se rádi. Poznali jsme se v Moravském divadle, kam se dostala do angažmá po absolvování ostravské konzervatoře.

Oříšek Gina

Její jméno vzniklo, když jsem chodil do capoeiry. Základní pohyb se jmenuje džinga, ale nakonec je z toho Gina. Má tři roky a je to typický krásný a chytrý oříšek. Rádi s ní chodíme do lesa na houby, odpočinout si od všedního života.

Auto

Rád řídím a koupil jsem si auto. Šetřil jsem si na něj celou dobu, co jsem v Moravském divadle, nechtěl jsem ho na splátky. Nejdál jsem jel zatím do Francie podívat se na Tour de France, na etapu Alpe d’Huez. Taky jsem ten kopec vyjel na kole, ale s třemi přestávkami. Naráz jsem to nezvládl. Také jezdím s Peťou za rodinou do Petřvaldu nebo k rodičům do Brna. Cestu si užívám s příjemnou hudbou, která k řízení v mém případě patří.

Dick Francis

Zbožňuju všechny jeho knihy. Je těžké některou detektivku vyzvednout. Většinu z nich jsem už přečetl, ale některé výjimky si šetřím a schválně schovávám na později.

Bezbolestné probuzení

Mám rád, když se probudím a necítím žádnou bolest. Zase když žádnou necítím, tak si říkám, jestli už nejsem mrtvý. Pak se protáhnu, prokřupnu kotníky a palcové klouby na nohou a jsem zpátky v realitě.

Bezbolestné a bolestivé probuzení mám tak půl na půl. Balet je velice náročný na klouby, vazy a svaly. Náš důchodový věk je srovnatelný s vrcholovými sportovci. Často nás také bolí záda ze zvedaček a holky si dobrovolně ničí nohy ve špičkách. Proto už dlouhodobě používám přípravky pro výživu kloubů.